Business Internaţional

Noi fronturi se deschid în bătălia tehnologică dintre Occident şi China. Dar Occidentul nu-i unit

Noi fronturi se deschid în bătălia tehnologică dintre...

Autor: Catalina Apostoiu

05.10.2023, 00:05 6819

Cu puţin timp în urmă, o impor­tantă firmă tech americană, Nvidia, a făcut un anunţ misterios: guvernul american restricţionează exportul unora dintre cei mai avansaţi semiconductori ai săi către unele ţări din Orientul Mijlociu. Pentru mulţi observatori, acesta a fost un semn că „războiul tehnologic“ dintre China şi SUA a ajuns în Orientul Mijlociu, scrie Deustche Welle.

De ceva vreme, SUA încearcă să devanseze China la capitolul dez­vol­tare de tehnologie AI. În încercarea de a sufoca progresul chinezilor, o tactică recentă a americanilor este de a restricţiona accesul acestora la semiconductorii necesari pentru cele mai avansate modele AI.

„Temerea de bază este că firmele chinezeşti ar putea vedea ţările din Orientul Mijlociu ca modalitate de evitare a restricţiilor şi de a căpăta acces la semiconductorii avansaţi pe care nu îi pot cumpăra în alt fel,“ arată Christopher Miller, autor al cărţii „Chip War. The Fight for the World’s Most Critical Technology“.

Uniunea Europeană ar putea restricţiona la rândul său exportul anumitor tehnologii către China. Nu este sigur însă că toate ţările membre ale blocului vor fi de acord să adopte o poziţie mai dură faţă de Beijing.

Comisia Europeană a întocmit o listă de tehnlogii care necesită o su­pervi­zare atentă pentru riscurile pe care le implică dacă ajung pe mâini rivale, în special pe cele ale chine­zilor, spun analiştii, deşi oficialii europeni au insistat că nu au în vizor o anumită ţară.

Blocul îşi dezvoltă în acest an o strategie care să-i garanteze „securi­ta­tea economică“, iar anunţul privind restricţionarea exporturilor se înscrie în aceste eforturi. Acesta vine după o serie de paşi similari făcuţi de SUA, cu referire la Beijing în special.

Cea mai mare problemă este dacă statele UE se vor pune de acord cu privire la cât de dure să fie măsu­rile. Discursul de de-risking faţă de China a creat divergenţe în rândul sta­telor membre. Economia germa­nă are o expunere mult mai mare faţă de China decât alte economii europene.

De asemenea, Uniunea Euro­pea­nă a lansat în mod oficial o anche­tă legată de subvenţiile chinezeşti pen­tru maşini electrice în încercarea de a stăvili o avalanşă de importuri ief­tine, relatează Bloomberg.

Având în vedere dimensiunea pie­ţei şi creşterea sa rapidă, potenţia­lele tarife care ar rezulta de pe urma anchetei ar putea avea un impact mult mai mare decât orice alte acţi­uni anterioare anti-subvenţii împotri­va importurilor chineze.

Şi această anchetă este subiect de disensiuni în cadrul UE, în special între Franţa, care a susţinut acţiunea, şi Germania, mai expusă la piaţa chineză.

Divergenţe puternice există şi între UE şi SUA, blocul european fiind furios că SUA alocă subvenţii masive în industria locală a maşinilor electrice. Acuzând Washingtonul de protecţionism, Europa ameninţă cu ridicarea propriilor apărări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO