Business Internaţional

Noii membri ai UE se adapteaza cerintelor

14.03.2005, 00:00 45

Polonia, Cehia si Ungaria, tarile care se afla printre cei mai noi membri ai Uniunii Europene, depun mari eforturi pentru a se adapta conditiilor impuse de reprezentantii UE.


Guvernul polonez a anuntat lansarea unui program ambitios de reducere a cheltuielilor in perioada 2006-2007, pentru a se asigura ca va intruni conditiile de intrare in zona euro.


Reprezentantii guvernului estimeaza ca reducerile vor atinge nivelul de 4,28 de miliarde de euro.


Obiectivul programului este reducerea deficitului bugetar la 2,8% din PIB in 2007, ceea ce ar permite adoptarea monedei euro in anul 2009.


Pentru anul 2005 Polonia a previzionat un deficit bugetar de 8,84 de miliarde de euro. Proiectul polonez se axeaza pe reducerea treptata a TVA si a impozitului pe venit, pana la adoptarea, in 2008, a unei cote unice de 18%.


Astfel, guvernul vizeaza majorarea investitiilor si atingerea unei cresteri economice de 5% in perioada 2005-2010.


"Comisia Europeana a cerut Poloniei sa accelereze programul de convergenta, indiferent de decizia privind reforma sistemului de pensii. De aceea am decis sa implementam aceasta strategie", a declarat Przemyslaw Kwiecien, consilierul ministrului de finante Miroslaw Gronicki.


Ungaria a anuntat ca renunta la reforma fiscala radicala, in urma obiectiilor venite de la Uniunea Europeana si de la Fondul Monetar International, care avertizau in legatura cu impactul negativ al acesteia asupra bugetului.


Ministrul ungar de finante Tibor Draskovics a declarat ca, in 2006, ar putea avea loc o reducere a impozitului pe cifra de afaceri impus companiilor si a impozitului pe profit pentru microintreprinderi. Acesta a emis si posibilitatea extinderii unui sistem simplificat de taxe pentru firmele din sectorul de productie.


Masurile nu indeplinesc promisiunile de reducere a TVA in acest an sau la inceputul lui 2006 si nici solicitarea coalitiei socialiste aflata la putere de a reduce substantial impozitele pe veniturile personale.


Deficitul bugetar al Ungariei a fost de 5,1-5,3% din PIB, cu mult peste pragul de 3% care trebuie atins pana in 2008.


Cehia, care a beneficiat de ratinguri pozitive din partea agentiilor de evaluare financiara (de la Moody's a primit ratingul "A1", iar de la Standard&Poor's "A minus"), a decis sa emita obligatiuni in valoare de un miliard de euro, cu o perioada de maturitate de 15 ani.



Aceasta reprezinta cea de-a doua emisiune de titluri denominate in euro lansata de statul central-european.


Obligatiunile au o dobanda de 4,125%, iar managerii operatiunii sunt ABN Amro, Deutsche Bank si JP Morgan. Emisiunea de obligatiuni a Cehiei ofera o dobanda mai scazuta decat obligatiunile denominate in euro emise la inceputul anului de Polonia si Ungaria, cu o scadenta similara.


Emisiunea anterioara de obligatiuni a Cehiei, care a avut loc in iunie 2004, a fost in valoare de 1,5 miliarde de euro, cu o perioada de maturitate de zece ani. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO