Business Internaţional

Noile actiuni ale RBS au ajuns tot la stat

30.11.2008, 17:05 11

Guvernul va detine 57,9 procente din Royal Bank of Scotland, intrucat actionarii au achizitionat doar o mica parte din noile actiuni oferite de banca, scrie BBC News.

Achizitia redusa era previzibila deoarece pretul solicitat de 65,5 lire sterline (78,33 euro)/titlu este cu 10 lire (11,95 euro) mai ridicat decat pretul cu care actiunile se tranzactioneaza.
Emisiunea de actiuni a Royal Bank of Scotland a facut parte din planul guvernului de recapitalizare a sectorului bancar.
Guvernul va oferi aproximativ 15 mld. lire sterline (17,93 mld. euro) pentru participatia majoritara in cadrul bancii.
De asemenea, acesta va achizitiona actiuni preferentiale in valoare de 5 mld. lire sterline (5,97 mld. euro).
Actionarii actuali s-au angajat sa achizitioneze aproximativ 56 de milioane de actiuni, care reprezinta doar 0,24 procente din noile titluri oferite, la un pret total de 36,7 milioane de lire sterline (43,88 mil. euro) pierzand din diferenta dintre pretul de emisiune si cel de pe piata 5,6 milioane de dolari (6,7 mil. euro). "Regretam ca actionarii existenti nu si-au utilizat drepturile, dar intelegem ca sentimentul pietei cu privire la sectorul bancar a alimentat ideea ca preluarea actiunilor este ineficienta pe termen scurt", a declarat Stephen Hester, CEO al Royal Bank of Scotland. "Raman incertitudini si provocari substantiale in afara controlului nostru, dar in ceea ce ne priveste, atributiile noastre nu s-au finalizat".
Actionarii din cadrul Royal Bank of Scotland au ales in urma cu doua saptamani sa primeasca asistenta financiara din partea guvernului.
Vor exista anumite constrangeri, in sensul ca banca isi va pierde autonomia in anumite sectoare, precum remuneratiile executivilor sau politica de dividend.
Royal Bank of Scotland s-a angajat sa revina la practicile "normale" de acordare a imprumuturilor, iar in urma cu doua saptamani a anuntat ca va garanta pentru cel putin un an contractele clientilor corporate.
Titlurile detinute de stat vor fi controlate de compania UK Financial Investments (UKFI), care se estimeaza ca va maximiza valoarea pentru contribuabili si va preveni luarea de decizii in privinta bancilor de catre politicieni.
Directorul UKFI va fi Philip Hampton, presedinte al retailerului Sainsbury's si fost director financiar al Lloyds.
Royal Bank of Scotland se numara printre bancile care au fost afectate substantial de expunerea la creditele subprime din SUA. De asemenea, s-a confruntat cu colapsul imprumuturilor interbancare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO