Business Internaţional

Northern Rock s-a imprumutat de fapt cu 12 mld. $?

01.10.2007, 17:05 15

Actiunile bancii britanice Northern Rock au continuat sa scada, ele inregistrand o depreciere de 7,4%, existand suspiciunea ca banca intrata recent in criza de lichiditati s-ar fi imprumutat din nou de la banca centrala a Angliei (BOE), titreaza BBC News.
Saptamana trecuta, intr-un raport al unui economist al companiei de consultanta financiara New Star, se arata ca Northern Rock ar mai fi imprumutat alte 5 miliarde de lire sterline (7,1 miliarde euro) de la banca centrala, valoarea totala a fondurilor datorate ridicandu-se astfel la suma de peste 8 miliarde de lire sterline (11,4 miliarde euro). Atat BOE, cat si Northern Rock au infirmat cele mentionate in raport.
Northern Rock a intampinat dificultati financiare in urma cu o luna deoarece, spre deosebire de majoritatea bancilor din Marea Britanie, aceasta isi bazeaza strangerea de fonduri de pe urma activitatii de pe piata creditelor, piata care a fost serios afectata de criza americana a creditelor ipotecare riscante.
Dupa ce actiunile Northern Rock au scazut cu 7,4%, valoarea acestora s-a incheiat la nivelul de 179,2 pence/ actiune. Incepand cu 13 septembrie, cand banca a fost fortata sa contracteze un imprumut de urgenta de la Banca Angliei, valoarea actiunilor a scazut cu peste 75%. Anuntul necesitatii imprumutului a dus la retrageri masive de lichiditati din partea clientilor. Guvernul britanic a intervenit pe 17 septembrie cand acesta a anuntat ca preia garantia pentru toate depozitele Norther Rock.
Cu toate acestea, ceea ce s-a intamplat la Northern Rock a dus la scaderea increderii clientilor britanici in sistemul bancar. Cu toate ca Asociatia Actionarilor din Marea Britanie a cerut ca guvernul sa nu forteze scoaterea la vanzare a bancii si sa o protejeze in fata unor viitoare scaderi ale actiunilor, actionarii bancii devin din ce in ce mai ingrijorati.
La infiintarea bancii in octombrie 1997, fiecare actionar a primit un numar de 500 de actiuni, la o valoare de 4,51 lire/actiune ceea ce inseamna un total de 2.255 de lire. In februarie 2007, cand actiunile Northern Rock au atins nivelul cel mai ridicat, acestea erau cotate la valoarea de 12,51 lire/actiune, totalul ridicandu-se la 6.225 de lire pentru fiecare actionar. La sfarsitul acestei luni, se asteapta ca valoarea actiunilor bancii sa fie de doar 1,79 lire/actiune, ceea ce ar insemna ca totalul celor 500 de actiuni s-ar ridica doar la valoarea de 895 de lire pentru fiecare actionar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO