Business Internaţional

Noul pariu al gigantului francez Sanofi: Plăteşte 11,6 miliarde de dolari pentru a cumpăra o companie americană specializată în tratarea hemofiliei

Noul pariu al gigantului francez Sanofi: Plăteşte 11,6...

Autor: Alex Ciutacu

22.01.2018, 12:06 275

Compania farmaceutică Sanofi SA a anunţat astăzi că va achiziţiona producătorul de medicamente împotriva hemofiliei, Bioverativ Inc, într-o tranzacţie de 11,5 miliarde de dolari, în încercarea de a rămâne printre liderii pieţei şi în 2018, potrivit Wall Street Journal.

Potrivit WSJ, achiziţia ar putea fi efectuată la preţul de 105 dolari per acţiune.

Astăzi, Sanofi a anunţat că achiziţia a fost aprobată de board şi că va fi încheiat în urmtoarele trei luni.

Compania franceză Sanofi căuta de anul trecut un deal pentru a-şi îmbogăţi portofoliul deoarece celelalte companii din piaţă se pregătesc să lanseze o variantă low-cost a insulinei Lantus, acesta fiind best seller-ul Sanofi. Lantus a reprezentat 4,3 miliarde de dolari din vânzările de 26,4 miliarde de dolari înregistrate de companie în primele nouă luni ale anului trecut.

Dar, Sanofi a ratat o serie foarte mare de posibile achiziţii în ultimii ani. În 2016, compania a pierdut o licitaţie pentru firma de biotehnologie Medivation Inc, care a ajuns să fie cumpărată de Pfizer pentru 14 miiliarde de dolari. De asemenea, anul trecut, Sanofi a pierdut un deal în favoarea companiei Johnson&Johnson, miza fiind compania elveţiană de biotehnologie Actelion Pharmaceuticals.

Prin achiziţia Bioverativ, Sanofi plănuieşte să îşi mărescă cota de piaţă în business-ul bolilor rare şi să câştige acces la piaţa tratamentelor pentru hemofilie.

Piaţa tratamentelor pentru această boală rară de sânge ajunge la 10 miliarde de dolari în vânzări în fiecare an.

În acelaşi timp, piaţa devine din ce în ce mai competitivă, cu jucători precum Shire, Novo Nordisk Pfizer sau Roche Holding.

Sanofi a fost lider în majoritatea pieţelor pentru tratarea bolilor rare după ce a achiziţionat compania Genzyme în 2011, în schimbul sumei de 20 de miliarde de dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO