Business Internaţional

Noul sef al bancii americane Merrill Lynch va castiga 50 mil. dolari in primul an

20.11.2007, 16:05 14

Noul director executiv al bancii de investitii Merrill Lynch, John Thain, ar putea primi un pachet salarial in valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari (34 mil. euro). Thain, care inainte de a prelua conducerea bancii a fost CEO al NYSE-Euronext, a fost ales pentru a reface reputatia bancii, serios sifonata de criza creditelor ipotecare din sectorul subprime, scrie The New York Times.
Pachetul salarial acordat lui Thain, in mare parte constituit din actiuni si optiuni, ar putea depasi valoarea de 120 mil. dolari, daca pretul actiunilor bancii va inregistra o crestere de peste 40 de dolari in urmatorii doi ani.
Astfel, Thain va ajunge unul dintre cei mai bine platiti directori executivi de pe Wall Street, el inlocuindu-l pe fostul director al Merrill, Stanley O'Neal, demis in urma cu doar trei saptamani.
Pachetul salarial pe care Thain urmeaza sa-l primeasca este de aproximativ trei ori mai mare decat veniturile pe care le-a obtinut in ultimii trei ani si se apropie de nivelul salariilor executivilor de top din cadrul marilor banci de investitii precum Goldman Sachs.
Valoarea ridicata a pachetului reliefeaza de asemenea si costul recrutarii unui director executiv din afara companiei, care este dispus sa-si asume responsabilitatea pe o piata financiara nesigura, cum este cea din Statele Unite, cu atat mai mult cu cat exista o competitie continua pentru ocuparea locurilor libere de pe Wall Street. Specialistii sunt de parere chiar ca aceasta suma va reprezenta de acum incolo un standard, mai ales pentru urmatoarea banca care isi va desemna directorul executiv, Citigroup. Fostul director executiv al Citigroup, Charles Prince III, s-a retras din functie in urma cu doua saptamani.
Thain a fost numit in functia de director executiv pe 14 noiembrie, dupa plecarea lui Stanley O'Neal, care a fost dat afara pentru pierderile suferite ca urmare a investitiilor de pe piata subprime si pentru negocierile neautorizate cu privire la o posibila fuziune cu banca Wachovia. O'Neal a primit la plecare compensatii in valoare de peste 161,5 mil. dolari.
Cu toate ca bonusul acordat noului director se apropie de cel acordat predecesorului sau, valoarea acestuia depinde in foarte mare masura de evolutia actiunilor Merrill. Din august, actiunile Merrill au inregistrat o scadere de aproximativ 23%.
Dupa estimarile analistului Brian Foley, consultant al White Plains, Thain va primi pentru inceput compensatii in valoare de 50 mil. dolari. Va mai primi 15 mil. dolari (10 mil. euro) pentru plecarea de la NYSE-Euronext si inca un bonus de 19 mil. dolari. Astfel, compensatiile primite de Thain in acest an s-ar putea ridica la 70 mil. dolari (48 mil. euro).
Inainte ca Thain sa devina directorul NYSE-Euronext, el detinea aproximativ 3,3 milioane de actiuni ale Goldman Sachs. Mergand pe premisa ca nicio actiune nu ar fi fost vanduta, valoarea totala a acestora s-ar ridica acum la 743,3 mil. dolari (508 mil. euro). Faptul ca Thain detine un asemenea numar de actiuni in cadrul unei banci care concureaza cu Merrill Lynch ar putea ridica serioase semne de intrebare.
Purtatorul de cuvant al Merrill, William Halldin, a refuzat sa comenteze asupra acestui aspect, de existenta a unui posibil conflict de interese pentru Thain.
Salariul pe care Thain il va primi in cadrul Merrill este de aproximativ 750.000 de dolari pe an, bonusuri de performanta, precum si o participatie in cadrul bancii in valoare de 28 mil. dolari la pretul actual si un bonus special de aproximativ 20 mil. dolari sub forma de actiuni.
Faptul ca mare parte din bonusul pe care Thain ar urma sa-l primeasca este alcatuit din actiuni se doreste a fi un stimulent care sa-l determine sa ia decizii care sa duca la cresterea valorii actiunilor Merrill Lynch. Compensatia va fi acordata in trei transe. Prima, in valoare de aproximativ 600.000 de optiuni pe actiuni, cu scadenta la doi ani, va fi acordata la inceputul lui decembrie, cand Thain urmeaza sa preia conducerea bancii. A doua transa va fi acordata doar daca actiunile Merrill inregistreaza o crestere de 20 de dolari fata de nive?lul actual, iar cea de-a treia daca actiunile cresc cu cel putin 40 de dolari/actiune.
Cu toate ca atingerea celor trei obiective reprezinta o sarcina destul de grea, daca noul director executiv reuseste, Thain ar putea castiga doar de pe urma acestor cresteri ale pretului actiunilor peste 120 mil. dolari.
"Va avea foarte multe de castigat daca va reusi sa atinga toate cele trei obiective", a declarat Mark Reilly, consultant al 3C Consulting din Chicago.
"Actiunile Merrill se tranzactionau in vara cu aproximativ 80 de dolari, iar acum acestea abia ating pragul de 50 de dolari. Daca Thain va reusi, va face avere de pe urma Merrill", a adaugat Reilly.
Cu toate acestea, Thain nu va beneficia de plati compensatorii daca se va retrage din functie. Insa daca nu va reusi sa atinga obiectivele propuse, Thain va putea totusi sa-si pastreze participatia in cadrul bancii, precum si toate drepturile ce decurg din aceasta participatie.
Pachetul salarial de aproximativ 50 mil. dolari este unul imens chiar si pentru Wall Street.
Veniturile lui Thain, care castiga aproximativ 20 mil. dolari pe an pe cand facea parte din echipa de executivi de top ai Goldman Sachs, au suferit o reducere importanta cand a ales sa preia sefia NYSE. Cat timp a fost in conducerea bursei din New York a primit doar 4 mil. dolari anual.
La conducerea NYSE-Euronext ii va lua locul Duncan Niederauer, care va primi un salariu anual de 6 mil. dolari plus bonusuri.
Niederauer, care va ocupa functia de director al bursei din New York incepand cu 1 decembrie, va primi la inceput un bonus de 1 mil. dolari, impreuna cu un bonus in actiuni in valoare de aproximativ 5 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO