Business Internaţional

Nu ai plătit rata la casă? Nu mai poţi circula cu avionul sau cu trenul. Peste 15 milioane de chinezi au fost afectaţi de sistemul „creditelor sociale”

Nu ai plătit rata la casă? Nu mai poţi circula cu...

Autor: Alex Ciutacu

21.05.2018, 15:52 287

Sistemul creditelor sociale din China a împiedicat până acum 11,4 milioane de oameni să zboare cu avionul şi 4,25 milioane de oameni să circule cu trenul, potrivit Business Insider.

Cifrele, de la sfârşitul lunii aprilie, au fost incluse într-un raport emis de trustul de presă Global Times, dar nu se specifică cu claritate ce ofense au adus statului cei vizaţi de interdicţii.

Sistemul Social de Credit din China este de fapt o colecţie de „liste negre”, care sunt mai mult de 10 la nivel naţional.

Fiecare listă se bazează pe o serie de ofense sociale – precum comportament necorespunzător în avioane şi trenuri, amenzi, contravenţii sau nerespectarea ordinelor judecătoreşti – iar sistemul determină pedepsele pe care le înfruntă fiecare individ, de la viteză mai mică la internet şi până la blocarea împrumuturilor.

În timp ce nu este specificat clar de ce atât de mulţi oameni au avut călătoriile blocate, un fost oficial, Hou Yunchun a fost citat de publicaţia americană spunând că sistemul trebuie îmbunătăţit încât „oamenii discreditaţi să devină faliţi”.

Lista neagră la care se referă Hou implică oameni cu datorii şi a fost creată de Curtea Supremă pentru a împinge oameni spre a se conforma verdictelor primite şi spre a-şi achita datoriile.

Curtea publică numele şi datele de identitate al debitorilor pe propriul website. Aceştia primesc interdicţie pentru călătoriile cu avionul şi cu trenurile de mare viteză, şi nu pot sta la hoteluri de patru şi cinci stele, nu-şi pot trimite copii la şcoli scumpe, nu pot închiria maşini ieftine şi nu pot face cumpărături de lux online.

În unele provincii există mesaje preînregistrate. Atunci când încerci să suni pe cineva care se află pe lista neagră a debitorilor, există un mesaj care te anunţă că persoana pe care o contactezi are datorii peste limite.

În luna mai, un desen animat de scurtă durată cu fotografiile debitorilor a fost rulat în cinematograge, autobuze şi pe tabelele publice cu o voce de fundal care spunea „Vino, vino, uită-te la aceştia. Sunt persoane care împrumută bani şi nu îi dau înapoi”.

Lista debitorilor a fost lansată în 2013 cu 31.259 de nume, iar în două săptămâni a fost vizitată de 180.000 de ori.

Până în decembrie 2017, peste 8,8 milioane de debitori au fost adăugaţi pe listă.

Cu aproape 2,5 milioane de călătorii anulate din cauza „creditelor sociale” în ultimele şase luni, China demonstrează că a început deja să ia măsuri drastice împotriva oamenilor care nu respectă normele sociale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO