Business Internaţional

O Europă cu două viteze: Germania continuă să avanseze, în timp ce restul regiunii suferă

O Europă cu două viteze: Germania continuă să...

Autor: Catalina Apostoiu

06.10.2020, 00:05 225

Germania a fost singura ţară din zona euro care a înregistrat creştere economică solidă în septembrie, în timp ce mare parte din restul regiunii suferă pe fondul slăbiciunii serviciilor, notează Bloomberg.

Sectorul german al serviciilor a înregistrat o creştere extrem de slabă în septembrie, însă graţie solidităţii sectorului manufacturier sectorul privat al celei mai mari economii europene se menţine pe calea unei redresări solide în trimestrul trei, potrivit Reuters.

Phil Smith, economist la IHS Markit, arată că numărul infectărilor din Germania a crescut într-o măsură mai restrânsă decât în alte ţări europene, astfel că impactul asupra activităţii serviciilor a fost unul mai redus decât în Spania şi Franţa.

De asemenea, Germania se descurcă mai bine decât majoritatea celorlalte ţări ale zonei euro în a-şi proteja piaţa muncii de impactul pandemiei, adaugă Smith.

Structura economiilor a devenit factorul determinant în rapiditatea redresării acestora de pe urma pandemiei, scrie Bloomberg. În timp ce o revenire a comerţului mondial ajută industria, multe ţări din sudul regiunii sunt mai dependente de turism şi ospitalitate, sectoare dur afectate de criză.

Numărul infectărilor creşte puternic pe continent, în timp ce guvernele avertizează cu privire la călătoriile care nu sunt esenţiale şi impun noi restricţii asupra restaurantelor şi barurilor. Pentru Spania şi Franţa, acest lucru a tras în jos producţia sectorului privat din nou în septembrie, activitatea din Italia stagnând practic.

Astfel, indicatorul PMI al IHS Markit pentru zona euro a scăzut la 50,4 de la 51,9 în august. Deşi acesta a depăşit uşor estimarea iniţială, expansiunea este doar una marginală.

„Şansele unui nou declin în trimestrul patru au crescut în mod clar“, arată Chris Williamson, economist IHS Markit. „Lucrurile vor depinde în mare măsură de capacitatea de a aduce sub control valul doi al infectărilor şi de relaxare a restricţiilor de distanţare socială pentru a permite activităţii sectorului de servicii să-şi revină“.

Oficialii Băncii Centrale Europene s-au arătat îngrijoraţi în ultima vreme cu privire la slăbirea procesului de redresare economică şi au sugerat că ar putea fi necesare noi stimulente monetare.

Inflaţia reprezintă un motiv suplimentar de îngrijorare, în condiţiile în care preţurile de consum scad din nou.

Consiliul guvernator al BCE se va reuni pe 29 octombrie, deşi economiştii se aşteaptă ca BCE să aştepte până în decembrie înainte de a-şi extinde programul de achiziţii de obligaţiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO