Business Internaţional

O gaura de 350 mil. euro in conturile BNP Paribas

17.12.2008, 16:48 17

Divizia de investitii a bancii franceze BNP Paribas s-a confruntat cu pierderi substantiale incepand cu octombrie si va anunta pentru primele 11 luni ale anului o pierdere de 710 milioane de euro inainte de impozitare, scrie Financial Times.

BNP blameaza volatilitatea pietelor agravata de falimentul bancii Lehman Brothers pentru aceasta situatie si a anuntat ca pierderea generata de expunerea la fondurile lui Madoff, cel care a provocat cea mai semnificativa frauda din istorie, ar putea atinge 350 de milioane de euro. Restul diviziilor din cadrul bancii s-au dovedit a fi profitabile in primele 11 luni ale lui 2008.
In cursul lunii trecute, BNP Paribas a anuntat ca banca sa de investitii a realizat profituri de 879 de milioane de euro in primele trei trimestre ale anului. Insa nivelul de rentabilitate se inscria intr-un trend descendent. Profitul inainte de impozitare a scazut la 38 de milioane de euro in al treilea trimestru, comparativ cu 523 de milioane de euro in al doilea trimestru si 318 milioane de euro in primele trei luni ale anului.
BNP a anuntat o serie de reduceri de costuri si de masuri de diminuare a riscurilor, printre acestea numarandu-se concedierea a 5% dintre angajatii diviziei de investitii, care ofera 16.000 de locuri de munca la nivel global.
De asemenea, banca isi va reduce numarul de obligatiuni emise si vanzarile de derivative complexe.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO