Business Internaţional

O noapte cu violenţe în Franţa, dar mai calmă după înmormântarea lui Nahel

O noapte cu violenţe în Franţa, dar mai calmă după...

Autor: Laura Buciu

02.07.2023, 07:31 50

Revoltele din Franţa par să fie mai puţin intense sâmbătă, în condiţiile în care zeci de mii de poliţişti au fost desfăşuraţi în oraşele din întreaga ţară după înmormântarea adolescentului de origine nord-africană Nahel, a cărui împuşcare de către poliţie a declanşat tulburări la nivel naţional.

Preşedintele Emmanuel Macron a amânat o vizită de stat în Germania, care trebuia să înceapă duminică, pentru a gestiona cea mai gravă criză de la protestele „vestelor galbene” care au paralizat o mare parte din Franţa la sfârşitul anului 2018.

Aproximativ 45.000 de poliţişti au fost acum pe străzi, cu unităţi specializate de elită, vehicule blindate şi elicoptere aduse pentru a întări cele mai mari trei oraşe ale sale, Paris, Lyon şi Marsilia.

La ora 01.45 (23.45 GMT) duminică dimineaţa, situaţia era mai calmă decât în precedentele patru nopţi, deşi existau unele tensiuni în centrul Parisului şi ciocniri sporadice în oraşele Marsilia, Nisa şi în oraşul Strasbourg din estul ţării, potrivit Reuters.

Cel mai mare protest a fost în Marsilia, unde poliţia a tras cu gaze lacrimogene şi a dus lupte de stradă cu tinerii în jurul centrului oraşului până târziu în noapte.

La Paris, poliţia a sporit securitatea pe bulevardul emblematic al oraşului, Champs Elysees, după un apel pe reţelele de socializare de a se aduna acolo. Strada, de obicei plină de turişti, a fost împânzită de forţe de securitate care efectuau controale la faţa locului. Faţadele magazinelor au fost placate cu scânduri pentru a preveni eventualele pagube şi jafuri.

Ministerul de Interne a declarat că 1.311 persoane au fost arestate vineri seară, faţă de 875 în noaptea precedentă, deşi a descris violenţele ca fiind „de o intensitate mai mică”. Poliţia a declarat că aproape 200 de persoane au fost arestate sâmbătă în întreaga ţară.

Autorităţile locale din întreaga ţară au anunţat interdicţii privind demonstraţiile, au ordonat ca transportul public să nu mai circule seara, iar unele au impus închideri peste noapte.

Tulburările, o lovitură pentru imaginea globală a Franţei la doar un an de la organizarea Jocurilor Olimpice, vor pune şi mai multă presiune politică asupra lui Macron.

El s-a confruntat deja cu luni de furie şi demonstraţii uneori violente în întreaga ţară după ce a impus o revizuire a pensiilor.

Amânarea vizitei de stat în Germania este a doua oară în acest an când a fost nevoit să anuleze un eveniment la nivel înalt din cauza situaţiei interne din Franţa. În martie, el a anulat vizita de stat planificată a regelui Charles.

Nahel, în vârstă de 17 ani, din părinţi algerieni şi marocani, a fost împuşcat de un poliţist în timpul unui control în trafic marţi, în suburbia pariziană Nanterre. Pentru înmormântare, câteva sute de persoane s-au aliniat pentru a intra în marea moschee din Nanterre. Voluntari în veste galbene au stat de pază, în timp ce câteva zeci de trecători au privit de peste drum. Unii dintre cei în doliu, cu braţele încrucişate, au spus „Dumnezeu este cel mai mare” în arabă, în timp ce traversau bulevardul în rugăciune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO