Business Internaţional

Oferta Ryanair pentru Aer Lingus ar putea fi blocata

18.06.2007, 21:06 15

Oferta celei mai mari companii aeriene low-cost Ryanair pentru preluarea operatorului national irlandez Aer Lingus va fi aproape sigur blocata luna aceasta de organismul antitrust european, dupa ce Bruxelles-ul a ajuns la concluzia ca un parteneriat intre cele doua companii ar submina concurenta si i-ar afecta implicit pe clienti.
Comisia Europeana va lua decizia finala pana pe data de 4 iulie, insa deja exista un verdict conform caruia tranzactia va fi interzisa. Potrivit unor surse familiare cu cazul, autoritatile de la Bruxelles au prezentat lunea trecuta documentatia in fata organismelor nationale ce reglementeaza concurenta si care au sustinut constatarile initiale.
Asadar, Comisia Europeana este acum pregatita sa inceapa actiunea de blocare a afacerii si se asteapta anuntarea unei decizii pe 27 iunie.
Totusi, pana atunci, Ryanair are teoretic o sansa de-a influenta decizia organismelor nationale de reglementare a concurentei, cedand sloturi orare de decolare si aterizare pentru a asigura concurenta pe rutele operate de ambele companii aeriene.
Desi s-au intamplat destul de rar situatii in care Comisia Europeana sa-si schimbe decizia radical, unii observatori ai pietei cred ca Michael O'Leary, directorul executiv al Ryanair, este candidatul cel mai probabil sa vina cu o surpriza de ultima ora la Bruxelles.
Ar fi prima fuziune interzisa de Bruxelles dupa anul 2004, cand Neelie Kroes, comisarul pentru concurenta, a blocat o afacere intre furnizorii principali de energie electrica si gaze naturale din Portugalia.
De cativa ani, Comisia Europeana a devenit refractara la interzicerea totala a fuziunilor, preferand in schimb impunerea unor conditii, precum renuntarea la anumite active.
In cazul companiei Ryanair, operatorul aerian low-cost,
s-a oferit sa vanda anumite sloturi orare pe aeroporturi operate impreuna cu Aer Lingus, dar Comisia si competitorii au considerat concesiile insuficiente.
Chiar renuntarea la decizie a Comisiei Europene nu ar garanta succesul initiativei companiei Ryanair, din cauza faptului ca guvernul irlandez si alti cativa actionari Aer Lingus, care totalizeaza 40% din voturile din AGA se opun preluarii Aer Lingus.
Daca Comisia Europeana va proceda conform deciziei presupuse si va interzice afacerea, hotararea va deschide calea catre o alta decizie prin care Ryanair ar fi obligata sa vanda participatia de 25% pe care o detine la Aer Lingus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO