Business Internaţional

ONU cere anchetarea Israelului din cauza atacului asupra convoiului umanitar

01.06.2010, 23:07 16

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a condamnat actelecare au dus la moartea a cel putin noua activisti pro-palestinieniin cadrul unui raid israelian asupra unei flotile cu ajutoare carese indrepta spre Gaza si a cerut derularea unei anchete impartiale,scrie Financial Times.

In cadrul unei declaratii oficiale adoptate dupa mai mult dezece ore de negocieri cu usile inchise purtate in New York,consiliul organizatiei a cerut eliberarea imediata a celor sasenave si a cateva sute de civili retinuti de Israel.

Desi declaratia nu reprezinta o rezolutie a ONU, sustinereaorganizatiei pentru derularea unei anchete nu va fi cu sigurantaprimita bine de catre Israel.

Desi Franta si Uniunea Europeana au cerut organizarea uneianchete conforme cu standardele internationale, Statele Unite, celmai apropiat aliat al Israelului, nu a sprijinit initial derulareaunei anchete internationale.

Diplomatii americani au declarat ca au dorit sa evite oriceactiune care ar pune in pericol negocierile pentru pace dinOrientul Mijlociu.

Fortele israeliene au descins asupra flotilei alcatuite din sasenave din elicoptere si nave de razboi in ape internationale intreCipru si coasta Gazei.

Oficialii israelieni au declarat ca trupele au deschis foculnumai dupa ce au fost atacate de activisti. In ultima saptamana,oficialii israelieni avertizasera in repetate randuri ca marina vaintercepta flotila, insa acestia nu au banuit probabil ca lucrurilevor lua o astfel de turnura.

Navele flotilei transportau 10.000 de tone de ajutoare pentruFasia Gaza. Obiectivul flotilei era de fapt spargerea blocadeiinstituite de Israel si Egipt in acest teritoriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO