Business Internaţional

OPEC a castigat in sase luni cat in 2007

12.08.2008, 19:48 12

Membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au raportat venituri in prima jumatate a acestui an egale ca valoare cu cele inregistrate in tot anul 2007, datorita preturilor crescute la petrol si productiei record, scrie Financial Times.
Tarile membre ale organizatiei exportatorilor de petrol, condusa de Arabia Saudita, au incasat 430 de miliarde de euro intre lunile ianuarie si iunie, putin sub castigurile record, de 446 mld. euro, ale anului trecut. In ritmul actual, tarile membre ale OPEC vor castiga suma record de aproximativ 827 mld. euro pana la sfarsitul acestui an.
Scaderea recenta de 20% a pretului petrolului, sub 120 de dolari pe baril, nu va avea un efect prea mare in ce priveste castigurile, avand in vedere ca productia crescuta va atenua impactul acestei ieftiniri.
Estimarile din industrie sugereaza ca productia tarilor membre ale OPEC a atins in luna iulie un record de 32,6 milioane de barili de petrol pe zi. Pretul actual al petrolului, de aproximativ 116 dolari/baril, este mai mare decat media de 111,1 de dolari/baril a primului semestru din 2008.
Afluxul de petrodolari a dus la cresterea cheltuielilor OPEC, in conditiile in care rata importurilor a crescut cu pana la 40% de la valoarea anului trecut.
Binky Chadha, economist la Deutsche Bank in New York, a afirmat ca pietele emergente din Asia sunt in acest moment principalii beneficiari ai cresterii cheltuielilor comerciale ale exportatorilor de petrol, urmate de tarile din zona euro.
Cheltuielile exportatorilor de petrol in China au crescut la 11%, de la valoarea de 4% a anului 1999, in principal in defavoarea Statelor Unite, unde cheltuielile au scazut pana la 7,5%, de la valoarea de 12%.
Scumpirea petrolului este resimtita in Golf probabil mai mult decat in orice alt loc, si este factorul care sta la baza multor proiecte in valoare de miliarde de dolari in intreaga regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO