Business Internaţional

“Oraşele fantomă” cu case nou-nouţe din Irlanda. Galerie FOTO

Vedeţi cum arată “Oraşele fantomă” cu case nou-nouţe din Irlanda

Vedeţi cum arată “Oraşele fantomă” cu case nou-nouţe din Irlanda

Autor: Alexandru Nanu

11.08.2014, 12:54 12204

De la mijlocul anilor 90’ până în 2006, preţurile caselor din Irlanda au crescut în mod constant, alimentate de o perioadă de prosperitate economică, în timpul căreia ţara a fost poreclită Tigrul Celtic. În 2008 balonul imobiliar s-a spart, iar investitorii care au construit  locuinţe în zonele rurale izolate s-au aflat în imposibilitatea de a-şi vinde proprietăţile sau, în multe cazuri, chiar termina construcţia lor, scrie Business Insider.

Valérie Anex, o irlandeză care a crescut în Elveţia, a vizitat zona Leitrim în anul 2010, când a venit pentru prima dată să vadă  oraşele “fantomă”, definite de către Institutul Naţional de Analiză Regională şi Locativă ca o dezvoltare de 10 sau mai multe case, în care cel mult 50 % sunt ocupate sau finalizate.

Anex a fost uimită să afle că aceste oraşe “fantomă” sunt o imagine des îmtâlnită în toată ţara. "Casa este un obiect plin de simboluri foarte puternice", a declarat ea. "Este inevitabil ca atunci când oamenii descoperă imaginile cu casele noi-nouţe nelocuite, ei încep să se întrebe: Ce s-a întâmplat? Ce a condus la această situaţie absurdă? Cum este posibil să construieşti case în cazul în care nu există oameni care doresc să locuiască în ele? De unde vine acest surplus de locuinţe? De ce această risipă de muncă, resurse şi energie? "

Anex s-a întors în Irlanda anul trecut pentru a vizita oraşele părăsite  şi a fotografiat unele dintre ele. În timp ce unele construcţii din cartiere au fost finalizate, multe dintre case nu s-au schimbat în timp. "Cele mai multe dintre aceste case încă se află acolo nelocuite şi irlandezii continuă să plătească indirect pentru existenţa lor . Amplasate în zone abandonate şi izolate, ele stau acolo şi aşteaptă pe cineva să se mute în ele, pentru a le termina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO