Business Internaţional

Paralizie, vid de putere, lupte interne are în faţă EY în urma abandonării planului de separare a diviziilor de audit şi consultanţă

Paralizie, vid de putere, lupte interne are în faţă EY...

Autor: Catalina Apostoiu

14.04.2023, 00:05 2184

Planul de divizare al EY ar fi trebuit să fie „un model pentru transformarea profesiei“, iar CEO-ul marii firme de audit şi consultanţă, Carmine Di Sibio, chiar a obţinut o prelungire cu doi ani a mandatului său pentru a duce planul la înde­plinire.

Mesajele trimise partenerilor şi staffului companiei după abandona­rea planului subliniază că liderii vor în continuare să găsească o modali­tate de divizare a operaţiunilor, însă cine se va ocupa de noul efort nu este clar, scrie Financial Times.

Di Sibio a pariat că va obţine spri­jinul celor 13.000 de parteneri pen­tru un acord care i-ar fi eliberat consultanţii de regulile privind con­flic­tele de interese care-i restricţio­nau în a oferi consultanţă clienţilor din audit.

Soarta proiectului a fost însă pecetluită când comitetul executiv al diviziei americane a votat împotriva sa. Atât de mare este puterea aces­teia că a merge mai departe fără ea nu a fost o opţiune.

„Toată lumea este în continuare de acord cu obiectivul strategic şi pro­blemele strategice aflate în spatele planului. Însă divergenţele sunt legate de modul de executare a acestuia“, arată un partener EY. Liderii firmei trebuie să-şi înţeleagă rolul în căderea planului înainte de a propune un nou plan de restruc­turare. „Trebuie să se înţeleagă. Nicio persoană nu este deasupra planului, iar viitorul firmei este cel mai important lucru“, a declarat pentru Bloomberg Allan Koltin, consultant care ajută firmele de con­tabilitate şi avocatură să-şi dezvolte strategii de business.

Un alt partener a declarat pentru FT că planul de a urma o formă de tranzacţie alternativă reprezintă o „veste proastă“ pentru că acest lucru va „însemna că paralizia va con­ti­nua“. Un al treilea partener a subli­niat că problemele de guvernanţă trebuie rezolvate înainte ca o altă tranzacţie să fie încercată.

Potrivit Bloomberg, eşecul pla­nului EY oferă lecţii importante pentru EY şi oricare dintre rivalele sale. Dezvoltarea unor seturi distinc­te de clienţi pentru fiecare dintre cele două segmente şi regândirea mo­dului în care veniturile acestora sunt monitorizate şi raportate se numără printre paşii pe care firma i-ar putea analiza înaintea lansării unei noi tranzacţii, arată Mathieu Shapiro, de la Obermayer Rebmann Maxwell & Hippel.

Alternativele care vor fi analizate sunt aşteptate să includă vânzarea diviziei de consultanţă către o companie rivală. Un memo trimis angajaţilor EY semnalează că vor fi necesare schimbări majore de strategie chiar şi în lipsa unui nou plan, scrie FT.

Sfatul oferit de Koltin pentru EY: să nu mai lanseze niciun astfel de plan în 2023, să lase dobânzile să se stabilizeze şi „rănile să se vindece“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO