Business Internaţional

Pe ţările din stepele Asiei Centrale se bat China, Rusia, SUA şi Turcia, greii jocurilor geopolitice mondiale. Ungaria se consideră aliatul lor natural şi a pornit să le cucerească economic

Exporturile UE şi ale Marii Britanii în Kazahstan, Kîrgîzstan şi Armenia (din Caucaz), toate membre ale Uniunii Vamale Eurasiatice a Rusiei, au crescut cu până la 90% după ce Ucraina a fost invadată de armata rusă, iar Occidentul şi Rusia s-au atacat cu interdicţii de import şi export reciproce.

Exporturile UE şi ale Marii Britanii în Kazahstan, Kîrgîzstan şi Armenia (din Caucaz), toate membre ale Uniunii Vamale Eurasiatice a Rusiei, au crescut cu până la 90% după ce Ucraina a fost invadată de armata rusă, iar Occidentul şi Rusia s-au atacat cu interdicţii de import şi export reciproce.

Autor: Bogdan Cojocaru

01.03.2023, 22:33 1851

Înghesuite între malurile uscate ale Mării Caspice şi stepele uriaşe ale Chinei, Mongoliei şi Rusiei, o mână de state cu nume care spun puţin locui­torilor Europei, dar bogate în petrol şi gaze, atrag din ce în ce mai mult atenţia unora dintre guvernele est-europene. Şi unuia în mod special.

Kîrgîzstanul şi Tadjikistanul, între care astă toamnă s-a dus un război scurt, dar intens, Kazahstanul şi Uzbekistanul, între care Marea Aral seacă la propriu din cazua activităţilor umane, şi Turkmenistanul sunt pe radarul Uniu­nii Europene ca surse de gaze naturale şi petrol care să înlocuiască Rusia. Aceste state sunt şi pe radarul Rusiei, care a încercat să formeze cu fostele republici sovietice o uniune economică şi vamală care să rivalizeze cu UE.

Dintre statele din Asia Centrală, a reuşit să coop­teze, dar nu şi să le impu­nă politicile sale, Kazah­stanul şi Kîrgîzstanul, Uz­bekistanul având sta­tut de observator. Tadjikistanul, în relaţii conflictuale cu vecinii, i-a permis Chinei să-şi con­struiască o bază militară pe teritorul său. China preferă să se extindă în regiune cu finanţare şi comerţ, asigurându-se că astfel are acces la gazele şi petrolul stepei central-asiatice.

Preşedintele rus Vladimir Putin n-a ezitat să trimită trupe în Kazahstan la începutul anu­lui trecut, când ţara era zguduită de revolte. După o lună a trimis trupe şi în Ucraina. Kazahstanul a fost vizitat recent de secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Turkmenistanul este principala ţintă din regiu­ne pentru investitorii turci, iar Turcia vrea să adu­că gaze turkmene în Europa. Kazahstanul a dat semnale că vrea să se alăture iniţiativei.

În prezent, cel mai mare client pentru ga­zele turkmene este China, dar Moscova caută să aducă ţara, ale cărei venituri depind în pro­porţie de trei sferturi de exporturile de com­bustibil, înapoi în sfera sa de influenţă. În urmă cu câţiva ani Rusia cumpăra cea mai mare parte a gazelor turkmene. Uzbekistanul pare să se îndrepte spre orbita rusească, cel puţin energetic, deoarece declinul accelerat al pro­ducţiei interne de gaze îl forţează să ceară com­bustibil Rusiei. Între atâţia jucători de geopolitică de categorie grea din regiune s-a strecurat unul mai mic, Ungaria. În noiembrie anul trecut, liderii celor cinci ţări central-asia­tice şi din Azerbaidjan s-au întâlnit în unul dintre cele mai vechi oraşe din regiune, Samarkand, din Uzbekistan, pentru un summit al Organizaţiei Statelor Turcice, fostul Consiliu Turcic.

Lor li s-a alăturat un alt şef de guvern, dar din Europa de Est, şi anume premierul Ungariei Viktor Orban. Ungaria are statut de observator în această organziaţie din 2018, după cum scrie Emerging Europe. De când a venit la putere, în 2010, Orban insistă pe ceea ce guvernul său numeşte „Deschiderea spre Est“, o strategie de promovare a comerţului şi intereselor economice ale Ungariei în Rusia, în Asia Centrală, China şi Asia de Est. Dar ţările turcice au statut special în această poli­tică deoarece Orban este adeptul unei mişcări cul­turale pseudoştiinţifice, turanismul magiar, care se învârte în jurul teoriei că ungurii sunt ur­maşii popoarelor turanice din Asia Cen­trală, cu cel mai de seamă reprezentant Attila Hunul.

Mişcarea a prins putere în perioada dintre marile războaie, când Ungaria era frustrată de pierderea unei mari părţi a teritoriului, iar în prezent Orban insistă pe ea când ţara lui devi­ne izolată în Europa.

De asemenea, el le spune ungurilor că Ungaria este ultima redută care apără adevăratele valori catolice europene în faţa tăvălugului arab. Această orientare legiti­mează apropierea Ungariei lui Orban de Rusia lui Putin, de Turcia lui Erdogan şi de liderii mai mărunţi, dar autoritari, din Asia Centrală şi îndepărtarea ei de principiile UE. Ţine de validare, naţionalism şi voturi. Însă, cel puţin după cum arată cifrele şi acordurile de politică externă ale guvernului maghiar, aduce şi rezultate economice.

Comerţul Ungariei cu statele din Asia Centrală s-a dublat între 2010 şi 2019 la patru miliarde dolari. În 2021, comerţul cu Uzbekistan s-a situat la 110 milioane dolari şi a crescut cu aproape 50% anul trecut. Şi legăturile comerciale cu Kazahstan s-au dezvoltat spectaculos. Încă dinainte de criza energetică Ungaria s-a arătat interesată să cumpere gaze din Turkmenistan, dar atunci nu exista infrastructura necesară pentru aducerea combustibilului în Europa. Nici acum nu este uşor. Ungaria promitea la schimb tehnologie pentru managementul apei. Seceta de anul trecut a arătat că nici ea nu stă excelent la acest capitol. Luna aceasta, Ungaria şi Uzbekistan au convenit stabilirea unei zone industriale special proiectată pentru nevoile companiilor ungare lângă Taşkent, capitala uzbekă, potrivit Budapest Times. Firmele ungare vor avea un statut special acolo, iar unele s-au apucat deja de afaceri în Uzbekistan. Spre exemplu, cea mai mare banca ungară, OTP, a cumpărat banca uzbekă Ipoteka. Potrivit ministerului maghiar de externe, opt companii ungureşti şi-au anunţat intenţia să investească în industria alimentară, farma, nucleară, în agricultura şi sectorul construcţiilor din Uzbekistan. Anul acesta, Ungaria şi Kazahstan au lansat un fond comun de investiţii care să ţintească proiecte de tehnologie, energie, agricultură şi ştiinţe din ambele ţări. Budapesta are deja din 2021 un fond de dezvoltare comun cu Kîrgîstan. Şi Polonia se arată interesată de regiune. Luna trecută cele două ţări au semnat un memorandum de înţelegere în domeniul agriculturii care ar putea duce la creşterea comerţului agroalimentar al Poloniei cu Uzbekistanul. Războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei de către Occident fac Asia Centrală interesantă şi în alt fel. Exporturile UE şi ale Marii Britanii în Kazahstan, Kirghistan şi Armenia (din Caucaz), toate membre ale Uniunii Vamale Eurasiatice a Rusiei, au crescut cu până la 90% după ce Ucraina a fost invadata de armata rusă, potrivit datelor BERD. Explicaţia este simplă. Prin aceste ţări întră în Rusia produse occidentale care altfel sunt supuse sancţiunilor.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO