Business Internaţional

Pensionarii isi pierd economiile de-o viata pe altarul crizei

Pensionarii isi pierd economiile de-o viata pe altarul crizei
24.06.2009, 17:38 11

Rezultatele inregistrate anul trecut de fondurile de pensii au fost puternic afectate de criza financiara mondiala, iar modul in care acestea opereaza trebuie modificat radical, potrivit unui raport publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Pierderile medii inregistrate la nivel mondial de investitiile efectuate de fondurile de pensii s-au ridicat in 2008 la 23%, cel mai ridicat nivel dintre toate tarile membre ale OCDE fiind inregistrat in Irlanda, unde fondurile de pensii au pierdut 37,5% din sumele investite. Pierderi majore de peste 25% au inregistrat, de asemenea, fondurile din Australia si SUA, unde contributiile sunt investite in buna masura in titluri bursiere.
Fonduri mai rezistente in fata crizelor
In acest context, OCDE avertizeaza ca sistemele de pensii trebuie reformate in sensul intaririi capacitatii acestora de a rezista in fata turbulentelor economice, ceea ce ar scuti guvernele de problemele viitoare. Oficialii organizatiei propun, printre altele, o reducere treptata a riscurilor implicate de investirea contributiilor odata cu inaintarea in varsta a beneficiarului. Avertismentul OCDE vine in conditiile in care deficitele uriase inregistrate de fondurile de pensii au generat un val de temeri potrivit carora contribuabilii aflati aproape de varsta de pensionare vor trebui sa-si ajusteze radical asteptarile privind veniturile primite.
Rata ridicata a somajului si scaderea veniturilor din impozite afecteaza semnificativ veniturile la bugetele statelor membre ale OCDE, care ar putea inregistra anul viitor un deficit mediu de 9%, arata datele organizatiei, sugerand o restrangere a spatiului de manevra al guvernelor.
Situatia este cu atat mai grava in Irlanda, in conditiile in care un milion dintre contribuabili au varste cuprinse intre 44 si 64 de ani, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Aceasta inseamna ca in mai putin de doua decenii un sfert din populatia actuala a tarii va iesi la pensie.
Cei mai afectati pensionari, indica raportul OCDE, vor fi cei dependenti de un sistem cu contributii definite, unde fiecare contribuie la dezvoltarea propriului cont, cei aflati aproape de varsa de pensionare si cei ale caror economii au fost investite in buna masura pe piata de capital. Situatia acestora, cred reprezentantii OCDE, ar putea exacerba perceptia generala asupra crizei din sistemul de pensii.
Nici cei care contribuie la sisteme cu beneficii definite nu sunt imuni in fata pierderilor, in conditiile in care companiile de administrare au inceput sa restranga platile efectuate catre clienti.
 
Tinerii sunt in avantaj
Prin contrast, contributorii tineri au suficient timp pentru a recupera sumele pierdute, mai arata raportul OCDE.
In acelasi timp, fondurile de pensii din tari precum Germania, Mexic si Cehia au inregistrat cele mai mici pierderi in urma investitiilor efectuate, in principal, pe sectorul obligatiunilor guvernamentale.
In acelasi timp, OCDE a avertizat asupra faptului ca turbulentele economice ar putea reorienta atentia autoritatilor spre obiectivele pe termen scurt in dauna strategiilor pe termen lung. Oficialii OCDE sunt ingrijorati, in buna masura, ca unele guverne sa nu repete greselile din anii '80, cand a fost incurajat fenomenul pensionarii anticipate. Aceste masuri au permis pe termen scurt imbunatatirea cifrelor privind somajul, dar pe termen lung s-au tradus in reducerea fortei de munca si costuri mai mari cu sistemul de pensii.
 
Reformele din trecut nu au fost de ajuns
Multe dintre tarile avansate din punct de vedere economic au dezvoltat in ultimii ani mai multe masuri de reducere a presiunii asupra sistemului de pensii, printre care se numara cresterea varstei de pensionare si reducerea beneficiilor acordate de sistemul public de pensii in paralel cu stimularea dezvoltarii sistemului privat.
OCDE descrie insa schimbarile petrecute in ultimii ani pe acest segment mai degraba din perspectiva unei evolutii nesemnificative decat a unei revolutii majore. In aceasta situatie, oficialii organizatiei cu sediul la Paris se asteapta ca in urmatoarele decenii presiunea asupra sistemului public de pensii sa se agraveze odata cu ritmul accelerat de imbatranire a populatiei.
 
OCDE: Perspectivele economice s-au imbunatatit
Perspectivele economiei mondiale s-au imbunatatit pentru prima data in ultimii doi ani, insa cresterea somajului si adancirea abrupta a deficitelor bugetare ar putea "secera" procesul anevoios de iesire din criza, potrivit prognozei economice a OCDE pe 2009. Organizatia a semnalat, in cea mai recenta prognoza economica, apropierea recesiunii de pragul de jos. Astfel, urmatorul an ar trebui sa aduca "o crestere economica anemica" de 0,7%, dupa prabusirea de 4,1% care va fi inregistrata in acest an in cadrul tarilor din OCDE. Anterior, organizatia estima, pentru economia celor 30 de state membre, o contractie de 4,3% in 2009, urmata de o noua scadere a Produsului Intern Brut (PIB), de 0,1%, anul viitor. Mediafax
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO