Business Internaţional

Pentru că inflaţia face din revenirea la şcoală o povară financiară, unele state europene vin în ajutorul familiilor cu şcolari. În Polonia, costul rechizitelor şcolare s-a dublat

Pentru că inflaţia face din revenirea la şcoală o...

Autor: Catalina Apostoiu

29.08.2023, 21:40 122

Cu şcolile urmând să înceapă pe 11 septembrie, Grecia va lansa în această săptămână un „coş pentru elevi“ prin care urmăreşte oferirea de preţuri atractive la rechizite, scrie Kathimerini.

Supermarketurile care comercia­lizează produse cum ar fi ghiozdane, caiete, stilouri şi pixuri, cât şi maga­zinele specializate vor participa la noul program al guvernului grec, iar fiecare va fi obligat să trimită o listă cu produsele vândute cu discount, cât şi cu preţurile, către ministerul dez­voltării în fiecare zi de miercuri.

Noul coş va rămâne în vigoare până pe 8 octombrie şi va funcţiona în paralel cu coşul pentru gospodării, care conţine exclusiv alimente, o ca­tegorie în care preţurile au explodat, devansând inflaţia generală.

Şi în Cehia, familiile cu venituri mici vor beneficia de susţinere prin intermediul unei noi iniţiative menite să uşureze povara financiară a chel­tuielilor pentru revenirea la şcoală, potrivit expatz.cz.

Criteriile de eligibilitate sunt foar­te stricte, programul fiind desti­nat familiilor care nu pot face faţă situaţiei actuale pe cont propriu. Biroul Muncii va realiza o evaluare a veniturilor şi activelor imobiliare a celor care depun cereri pentru a de­ter­mina eligibilitatea acestora.

Polonezii vor plăti în acest an 800 de zloţi (179 euro) în medie pe rechizite, de două ori mai mult decât în 2022, relevă un sondaj recent realizat de Grupa Progres, citat de bankier.pl.

Pentru că povara financiară este prea grea, unii părinţi cer ajutorul şefului şi îl primesc, pentru că multe firme au un buget special pentru re­chizite. Alţii fac ore suplimentare sau au găsit de lucru suplimentar, iar în prezent sunt cu 20% mai mulţi oa­meni dispuşi să lucreze ore supli­mentare decât anul trecut, relevă sondajul citat.

În Franţa, principalele două organizaţii studenţeşti şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea fără precedent a costurilor de trai pentru noul an şcolar. O revizuire a programelor de burse este aşteptată pentru începutul lunii septembrie, notează Le Figaro.

Pentru prima dată, costul mediu al revenirii la şcoală va depăşi pragul simbolic de 3.000 de euro. „Aceasta se datorează în special impactului crizei sociale şi geopolitice care are drept rezultat inflaţia record,“ a declarat Felix Sosso, purtătorul FAGE, una dintre cele două organizaţii.

În Belgia, estimările Ligue des familles arată că revenirea la şcoală ar putea costa în acest an până la 1.120, relatează brusselstimes.com.

Inflaţia legată de transportul public a crescut cu 7,5% în 2022 şi 13% în 2023. Costul manualelor, articolelor de papetărie a urcat cu 5,8% în 2022 şi cu 7% în 2023.

Şi în Luxemburg părinţii se pot aştepta să plătească sume mai mari pe rechizite în acest an, scrie luxtimes.lu.

Calculatoarele s-au scumpit cel mai mult, cu 11%, în timp ce hainele şi produsele de papetărie sunt cu 4,2% şi respectiv 3,5% mai scumpe, relevă date ale agenţiei de statistică a ţării.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO