Business Internaţional

Pentru economia Chinei, 2023 a fost un an extrem de slab. 2024 ar putea fi şi mai rău

Pentru economia Chinei, 2023 a fost un an extrem de slab....

Autor: Catalina Apostoiu

28.12.2023, 13:03 284

Economia chineză era aşteptată să se refacă rapid în 2023 şi să-şi reia rolul de motor indisputabil al creşterii economiei mondiale. În schimb, aceasta a stagnat, potrivit CNN.

În pofida nenumăratelor sale probleme, majoritatea economiştilor cred că a doua mare economie a lumii îşi va atinge ţinta oficială de creştere de aproximativ 5% în acest an. Însă aceasta este în continuare sub media de 6%-plus înregistrată în deceniul de dinaintea pandemiei, iar perspectivele pentru 2024 par din ce în ce mai sumbre, avertizează aceştia. După acest an, ţara ar putea avea în faţă decenii de stagnare.

În lipsa unor reforme majore, ţara ar putea fi prinsă în ceea ce economiştii numesc “capcana venitului mediu”, avertizează Derek Scissors, de la American Enterprise Institute.

A doua jumătate a anilor 2020 va aduce creştere mai lentă pentru China, anticipează Scissors, invocând o corecţie a sectorului imobiliar cu probleme, dublată de declin demografic.

Şi FMI a devenit mai pesimist cu privire la perspectivele pe termen mai lung ale Chinei, previzionând că rata de creştere a ţării va atinge 5,4% în 2023, urmând să scadă la 3,5% în 2028 pe fondul unor provocări diverse, de la productivitate scăzută la o populaţie în curs de îmbătrânire.

Logan Wright, director în cadrul Rhodium Group, arată că încetinirea economiei chineze este de natură structurală, cauzată de sfârşitul unei creşteri fără precedent a creditului şi investiţiilor în ultimul deceniu. Sistemul financiar al ţării nu va mai putea pur şi simplu genera acelaşi nivel de creştere a creditului ca în anii anteriori, iar prin urmare Beijingul va avea un control mult mai redus asupra direcţiei economiei decât în trecut.

Pe măsură ce creşterea Chinei încetineşte, economiştii fac comparaţii cu Japonia, care a înregistrat două “decenii pierdute” de creştere stagnantă şi deflaţie după spargerea bulei imobiliare la începutul anilor 1990.

Însă Scissors nu crede că aceasta va fi direcţia Chinei, cel puţin nu imediat. Pe termen lung, însă, cea mai mare problemă economică ar putea fi de ordin demografic.

Conducerea Chinei a indicat că va creşte susţinerea fiscală şi monetară pentru economie. Potrivit presei chineze, guvernul ar putea seta din nou ţinta de creştere economică pe anul viitor la aproximativ 5%, una care pare ambiţioasă în raport cu estimările independente.

Însă măsurile anunţate nu vor ajuta probabil la soluţionarea problemelor structurale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO