Business Internaţional

Pentru prima dată în 50 de ani, majoritatea americanilor nu au un partener de viaţă. Ce înseamnă acest lucru pentru economie?

Pentru prima dată în 50 de ani, majoritatea...

Autor: Luciana Georgescu

20.09.2014, 09:00 1813

Peste jumătate din populaţia Statelor Unite ale Americii este necăsătorită, de la 37%. cat era în 1976, situaţie care ar putea avea un impact direct asupra economiei, pentru că în rândul americanilor vor fi din ce în ce mai puţin părinţi şi proprietari de locuinţe, potrivit unui studiu întocmit de economistul Edward Yardeni, scrie Bloomberg Businessweek.

Situaţia cu care se confruntă SUA are avantaje şi dezavantaje: persoanele singure pot fi mai flexibile, astfel încât vor exista mai puţine distorsiuni economice şi o piaţă a forţei de muncă mai dinamică, însă toate aceste lucruri ar putea conduce la o economie cu un grad crescut de risc.

În studiul economistului, orice persoană nemăritată a fost catalogată drept singură, însă când vine vorba de beneficiile pentru economie, doar anumite persoane pot fi încadrate în acea categorie: oricine trăieşte singur.

Numărul persoanelor care locuiesc singure a înregistrat un avans de circa 10 procente, de la 17% la 27,5%, iar majoritatea este reprezentată de bărbaţi, potrivit Biroului de Recensământ al SUA. În anii ’70, un bărbat care trăia pe cont propriu era un fenomen destul de rar, reprezentând numai 5% din totalul persoanelor care locuiau singure. În prezent, această categorie ajunge la 12%.

Există numeroase avantaje economice ale persoanelor singure, reflectate în special de piaţa forţei de muncă. Ele sunt dispuse la relocare sau sunt dispuse să îşi schimbe locul de muncă. Fără a avea o familie pe care să o sprijine, ei sunt mai predispuşi să îşi pună pe picioare o afacere, pentru că au mai puţine costuri fixe şi este mai uşor să taie o parte din cheltuieli, dacă este nevoie.

Pe de altă parte, persoanele care locuiesc singure sunt predispuse unui grad mai ridicat de risc. Cu o singură sursă de venit şi o singură asigurare medicală, ele pot suferi mai mult în cazul unei concedieri sau apariţiei unei boli. În plus, abilitatea lor de a reduce consumul, deşi un avantaj pentru bunăstarea personală, ar putea avea un impact negativ asupra economiei. Mai puţini copii înseamnă mai puţini viitori contribuabili şi un procent mai redus al populaţiei care să poată sprijini persoanele în vârstă.

Într-o economie globală mai competitivă, trendul de creştere al persoanelor singure are o miză mai mare. O forţă de muncă mai flexibilă şi mai responsabilă ar putea ajuta economia americană să avanseze mai rapid şi mai eficient, însă un nivel mai scăzut al stabilităţii, asociat cu un număr mai mic al contribuabilor, ar putea creşte gradul de risc. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO