Business Internaţional

PetroChina a devenit ce-a de a doua mare companie din lume

16.10.2007, 21:40 9

Actiunile PetroChina au inregistrat o crestere de 10% intr-o singura sedinta bursiera, compania chineza devenind astfel cea de-a doua mare firma din lume, devansand compania americana General Electric, scrie Bloomberg.
Actiunile celui mai mare producator de petrol si gaze naturale din China au inregistrat o crestere de 0,22 dolari/ actiune, ajungand la 2,36 dolari/actiune, acestea fiind tranzactionate in cursul sedintei bursiere de ieri la 2,34 dolari/actiune.
Valoarea de piata a companiei se ridica la peste 422 de miliarde de dolari (296 de miliarde de euro), comparativ cu valoarea de piata a General Electric, care este de aproximativ 420 de miliarde de dolari (295 de miliarde de euro).
In incercarea de a face fata cresterii cererii de combustibili de pe piata chineza, PetroChina va cheltui anul acesta mai mult decat Exxon Mobil, Royal Dutch Shell si BP pentru extinderea operatiunilor. Productia de petrol si gaze naturale pentru cel de-al treilea trimestru a inregistrat o crestere de aproximativ 5,6%, ajungand la o capacitate totala de 275,4 mi. barili, ceea ce inseamna circa 3 mil. barili pe zi.
"Cresterea productiei de petrol si gaze naturale a crescut simtitor in trimestrul trei", a declarat Gordon Kwan, directorul Institutului de Cercetari Energetice din China, "iar evolutia bursiera a companiei este rezultatul direct al acestor statistici", a incheiat Kwan.
Exxon Mobil este compania cea mai mare din lume, capitalizarea grupului atingand valoarea de 518 miliarde de dolari (362 de miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO