Business Internaţional

Petrodolarii ii salveaza pe rusi de la o noua criza

22.09.2008, 22:20 11

Economia rusa va reusi sa iasa din cea mai grava criza financiara din 1998 incoace fara sa fie afectata in mod semnificativ, intrucat se bazeaza pe sutele de miliarde de petrodolari, apreciaza analistii, citati de AFP.

Piata bursiera din Rusia a inregistrat, saptamana trecuta, cel mai mare declin din ultimii zece ani, in contextul socurilor din sectorul financiar mondial, scaderii preturilor materiilor prime si lipsei de lichiditate din sistemul bancar local. Totusi, intrucat pretul petrolului este de aproape zece ori mai mare decat in urma cu un deceniu, economistii considera ca Rusia va iesi din aceasta situatie "doar cu cateva zgarieturi".
Declinul pietei a fost "un test, nu o deviere, intrucat guvernul a avut bani pentru a remedia situatia", a declarat Chris Weafer, economist-sef la banca de investitii Uralsib Moscow. Dupa ce investitorii au ignorat mai multe apeluri ale autoritatilor de a-si pastra calmul, Rusia a inchis miercuri tranzactiile cu actiuni si a implementat mai multe masuri pentru remedierea situatiei de pe piata financiara.
Autoritatile din Rusia au extins, joi, ajutorul de urgenta acordat sectorului financiar, la peste 130 de miliarde de dolari, pentru a sustine evolutia actiunilor si a imbunatati lichiditatea pietelor. Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca piata financiara locala va primi un sprijin suplimentar de 500 de miliarde de ruble (10,6 miliarde de dolari), jumatate din fonduri fiind de la buget.
De asemenea, ministrul rus al finantelor, Alexei Kudrin, a aratat ca Rusia va reduce, incepand cu 1 octombrie, taxa impusa exporturilor de petrol cu 23%, la 372 de dolari pe tona, pentru a permite companiilor afectate de ieftinirea titeiului sa economiseasca 5,5 miliarde de dolari si pentru a sustine evolutia actiunilor acestora.
Noile masuri majoreaza ajutorul acordat de statul rus pietei financiare la peste 130 mld. dolari, inclusiv fondurile de la buget de 1.500 de miliarde de ruble (58,9 mld. dolari) care vor fi depuse la banci, 1.000 de miliarde de ruble (39,3 mld. dolari) disponibili prin intermediul operatiunilor repo si circa 300 de miliarde de ruble (11,8 mld. dolari) care au fost puse la dispozitia bancilor prin reducerea rezervelor obligatorii.
Bursele din Rusia au fost redeschise vineri pe crestere, principalul indice, RTS, avansand cu 22%, dar este cu 57% sub maximul istoric atins in luna mai. Evolutia pietei de capital a evidentiat deficientele sistemului financiar rus, dar nu ar trebui sa conduca la o incetinire semnificativa a cresterii economice, considera analistii.
Autoritatile de la Kremlin au reusit sa evite repetarea crizei financiare din 1998 datorita confortului financiar generat de exporturile de materii prime. Perspectiva economiei Rusiei din prezent nu se compara cu cea din urma cu un deceniu datorita evolutiei pretului petrolului, considera Ronald Smith, economist-sef la Alfa Bank. "Vom trece de criza, iar cresterea economica ar putea fi mai redusa, dar se va mentine la un nivel ridicat", a afirmat Smith.
Totusi, constructorul de zgarie-nori Mirax a anuntat ca a oprit orice nou proiect din cauza crizei, acesta putand fi primul indiciu ca si economia reala ar putea fi afectata de problemele din sectorul financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO