Business Internaţional

Petrolul ar putea ajunge la 100 de dolari pe baril pana la sfarsitul anului

25.07.2006, 17:52 13

Pretul titeiului este afectat acum de trei probleme geopolitice, atentatele din Nigeria, criza nucleara din Iran si conflictul dintre Liban si Israel, dublate de o cerere in continua crestere pe piata energetica mondiala.
Jim Rogers, cofondatorul fondului de investitii detinut de miliardarul George Soros, crede ca pretul petrolului ar putea urca pana la 100 de dolari pe baril chiar pana la sfarsitul anului, informeaza Bloomberg.
"In afara cazului in care cineva reuseste sa descopere foarte repede o alternativa accesibila, vom ramane toti uimiti de nivelul la care poate ajunge pretul petrolului", a declarat Rogers.
Conflictul armat din Liban, dintre fortele israeliene si militantii Hezbollah, conflict sustinut din spate de Siria si de Iran, a contribuit in mod substantial la ascensiunea pretului petrolului pana la un record de 78,40 dolari pe baril la bursa de marfuri din New York pe 14 iulie pentru livrarile pe august. Piata se temea la acel moment ca disputa dintre Israel si Liban s-ar putea extinde in Orientul Mijlociu, regiune care produce mai mult de 30% din petrolul necesar la nivel mondial.
Directorul departamentului de cercetare a pietei de marfuri si materii prime de la banca Merrill Lynch, Francisco Blanch, considera ca un asemenea prag ar putea fi atins numai in conditii deosebite. Dupa parerea lui, ar trebui ca un mare exportator de petrol, cum este Iranul, sa opreasca livrarea de titei pentru a impinge cotatia si mai sus.
"Este greu de crezut ca vom mai avea parte de aprecieri de pret. Poate fi vorba de asa ceva numai in cazul in care conflictul va depasi granitele de acum", a declarat Blanch in cadrul unui interviu din 17 iulie. "Pentru a aduce petrolul la 100 de dolari pe baril e nevoie de intreruperi serioase de livrare. Ar fi nevoie de pierderea Iranului ca exportator pentru un asemenea pret", a adaugat el.
In ultimul timp insa, din ce in ce mai multi traderi par a fi de acord cu Rogers. Contractele futures pentru un pret al petrolului de 100 de dolari s-au triplat in ultimele trei luni, in mare parte datorita aprecierii constante a cererii de pe piata chineza si a crizei nucleare din Iran.
Luni barilul de titei cu livrare in septembrie a pierdut 37 de centi, sau 0,5%, pana la 74,06 dolari la bursa de marfuri din New York. In Singapore petrolul a atins un nivel de 74,21 dolari pe baril, cu 27% mai mult decat anul trecut.
In ultimii patru ani, pretul petrolului s-a triplat, pana la un nivel de 74 de dolari pe baril, in timp ce pretul benzinei la pompe a ajuns la un maxim de 25 de ani, de 3,01 dolari pe galonul de benzina fara plumb, amenintand din ce in ce mai mult cresterea economica. Dupa parerea lui Rogers, pretul petrolului va accelera in momentul in care stocurile de combustibili vor scadea vizibil pe fondul epuizarii resurselor din campurile petroliere exploatate in prezent, iar gasirea de noi zone de exploatare va fi din ce in ce mai dificila.
"Investitorii in petrol care se asteapta la un pret de 100 de dolari pe baril vor avea ocazia sa il vada", este de parere Philip Verleger, directorul agentiei de consultanta PK Verleger. Dupa parerea lui, numai o recesiune economica a Americii ar putea opri titeiul sa atinga pragul de 100 de dolari. Pretul a inceput sa creasca in urma atentatelor rebelilor asupra oleoductelor din Nigeria. Ascensiunea a continuat din cauza crizei politice privind dorinta Iranului, al doilea stat ca rezerve petroliere din lume, de a investi in tehnologie nucleara locala, culminand cu recentul conflict dintre Israel si Liban.
Oficialii OPEC au subliniat insa ca produc si exporta petrol aproape de nivelul maxim, pentru a satisface cat mai bine cererea in continua crestere de pe piata globala a energiei. Confom datelor prezentate de ministerul energiei din SUA, stocurile de petrol sunt la acest moment cu 9,5% mai mari fata de media ultimilor cinci ani, asigurand astfel piata locala ca nu vor exista intreruperi de livrari.
Investitiile companiilor petroliere in noi platforme de extractie a titeiului si noi centre de rafinare incep sa isi arate rezultatele. Conform Agentiei Internationale a Energiei cu sediul in Paris, capacitatea de productie a petrolului va fi intre 4,2 si 6,1 milioane de barili pe zi in 2011, fata de aproximativ 2 milioane de barili pe zi productia curenta.

De ce creste pretul petrolului:
O serie de campuri petroliere urmeaza sa se epuizeze in viitorul apropiat.
Desi rezervele de petrol sunt in limite sigure, cererea de pe piata este in continua crestere, mai ales din partea Chinei.
In cazul in care conflictul din Liban se va extinde, o treime din productia mondiala ar putea fi afectata.
Daca Iranul va decide oprirea exportului de petrol, piata ar putea urca petrolul la 100 de dolari pe baril.
Analistii considera ca suntem la inceputul unei perioade mai lungi de apreciere a pretului la petrol, varful fiind situat intre 100 si 150 de dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO