Business Internaţional

Piata americana, inundata de textilele chinezesti

14.03.2005, 00:00 17


China a depasit toate estimarile legate de nivelul exporturilor catre Statele Unite de la anularea cotelor maxime de productie in ianuarie, se precizeaza in rapoartele redactate de specialistii din industrie si preluate de International Herald Tribune. Rezultatele confirma grijile producatorilor americani de textile.


"Nimeni nu stie daca aceasta situatie va fi de durata", spune Andrew Grossman, care conduce GAV, o companie care realizeaza haine pentru Calvin Klein si Emanuel Ungaro.


Din cauza nesigurantei legate de fluctuatiile cursului de schimb si de procesul ridicarii cotelor de productie, producatorii de haine precum GAV nu au redus pretul de vanzare catre retaileri.


In plus, tarile sarace precum Bangladesh, Cambodgia si Sri Lanka preseaza Washingtonul sa le permita scaderea tarifelor pentru a-si putea imbunatati nivelul de trai.


Este clar ca eforturile de a liberaliza comertul mondial au permis Chinei si altor tari sa domine piata textilelor, ceea ce ar putea duce la ieftinirea hainelor, dar si la rescrierea balantelor comerciale.



Rezultatele ar putea fi o proba evidenta ca boom-ul comertului cu textile din China, nestavilit de cote, ar putea face din aceasta tara o putere dominatoare pe piata mondiala a textilelor si ar putea duce la cresterea tensiunii din lume.



In ianuarie, Statele Unite au importat textile din China in valoare de 1,2 miliarde de dolari, fata de 701 milioane anul trecut. Importurile au crescut cu 546%. Spre exemplu, in ianuarie 2004 China a exportat 941.000 de tricouri din bumbac, nivel care a fost limitat de cote. Anul acesta, producatorii chinezi au exportat 18,2 milioane, adica o crestere cu 1.836%. Aceste rezultate s-ar putea sa nu fie complete, avand in vedere ca China exporta mare parte din bunuri prin Hong Kong, iar aceste cifre nu au fost incluse in calcul.



Grijile ca piata mondiala ar putea fi inundata de exporturile ieftine de textile din China au generat deja tensiuni intre Washington si Beijing, din cauza posibilitatii de a inchide unitati de productie din Statele Unite, lucru care ar putea duce la masive disponibilizari.



Cele 25 de tari care fac parte din Uniunea Europeana au inregistrat si ele o mare crestere, importand textile in valoare de 1,4 miliarde de dolari din China, fata de 975 de milioane anul trecut.



Exportul textilelor aduce cel mai mare venit Chinei, iar exportatorii sunt pregatiti sa profite de orice avantaj ar putea obtine din ridicarea cotelor de export.



"Situatia nu seamana cu criza Y2K, cand toata lumea se temea ca i se vor inchide computerele si de fapt nu s-a intamplat nimic", spune Cass Johnson, presedintele Consiliului National al Organizatiilor Textile, un grup din Statele Unite care preseaza administratia Bush sa impuna limite pentru importurile din China. "Consecintele sunt cu adevarat inspaimantatoare", a conchis acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO