Business Internaţional

Piata auto din Europa de Est a cedat: scadere de 8,7% in august

16.09.2008, 17:44 14

Vanzarile auto din Europa au scazut cu 16% luna trecuta, acesta fiind al patrulea declin lunar consecutiv, pe fondul reducerii cererii din cauza pretului mare al combustibililor si a economiilor fragile, scrie Bloomberg.

Achizitiile de automobile au scazut pana la 805.839 de unitati in luna august de la 955.318 de unitati in aceeasi perioada a anului trecut, acesta fiind cel mai rapid declin din 2004, cand au inceput sa fie colectate astfel de date de la tarile membre ale UE, conform Asociatiei Producatorilor Europeni de Automobile.

Vanzarile din primele opt luni ale anului au scazut cu 3,9%, fata de scaderea de 2,8% pana in luna iulie.

General Motors a pierdut 24% din vanzari in august, dupa ce pretul ridicat al benzinei a dus la reducerea cererii de camionete si SUV-uri, in timp ce Toyota a pierdut 23% in aceeasi perioada. Cel mai puternic s-a facut resimtita criza in Spania, unde vanzarile au scazut cu 41%, in timp ce in Europa de Est, o zona care de obicei salva situatia prin rezultatele obtinute, a avut parte de o scadere de 8,7%.

"Cifrele sunt cu adevarat rele", a declarat Arndt Ellinghorst, analist la Credit Suisse din Londra, care a plasat un rating negativ pentru industria auto europeana. "Nicio piata nu este sigura. Europa de Est a fost pana de curand un motor de crestere, dar acum si aici avem parte de scaderea vanzarilor", a adaugat Ellinghorst.

Declinul din vanzari reflecta "deteriorarea generala a increderii consumatorilor si efectele cresterii continue a pretului carburantilor", a anuntat grupul industriasilor europeni din segmentul auto.

Printre producatorii europeni, Peugeot Citršen, numarul doi ca marime din Europa a avut parte de cel mai brusc declin, cu o scadere a vanzarilor de 19%. Compania germana Volkswagen, producatorul numarul unu in Europa, a suferit o scadere de 9,5%, declansata de scaderea de 18% a vanzarilor la brandul spaniol Seat.

Volkswagen a vandut peste 186.000 de automobile luna trecuta, urmata de Peugeot cu aproximativ 97.000.

Renault, producatorul auto numarul doi din Franta, a inregistrat o scadere de 5,6%, pana la 72.000 de unitati, in timp ce americanii de la GM si japonezii de la Toyota, cei mai mari producatori mondiali, au vandut 71.000 de unitati si respectiv 45.000 de unitati.

Indicele Bloomberg Europe Autos format din noua companii auto a inregistrat o scadere de 2,2% marti la Londra. Titlurile Renault au pierdut pana la 3,7%, Peugeot pana la 3,1%, iar actiunile Fiat au pierdut 2,7%, dupa ce principalul producator auto din Italia a suferit o scadere a vanzarilor de 12% in luna august, cand acestea nu au depasit 56.000 de unitati.

Nici piata americana nu s-a descurcat mai bine in ultimele luni, aceasta vara fiind cea mai slaba din punct de vedere al vanzarilor din ultimii zece ani, conform Marketwatch.

Vanzarile de masini din Statele Unite nu au reusit sa depaseasca pragul de 16 milioane de unitati, ceea ce a dus la demararea unor programe dure de restructurari. General Motors a fost deja nevoita sa concedieze 1.000 de muncitori de la o fabrica de camionete pentru a se adapta conditiilor grele de piata. Analistii se asteapta anul acesta la o scadere a productiei de 8% in cazul celor de la GM si de pana la 16% in cazul celor de la Ford.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO