Business Internaţional

Piata bulgara a energiei va fi liberalizata

12.03.2001, 00:00 15



Autoritatile din Bulgaria intentioneaza sa liberalizeze piata energetica pana in anul 2002, pentru a permite cresterea competitiei, precum si pentru a indeplini cerintele aderarii la Uniunea Europeana, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, vicepremierul bulgar Petar Zhotev.

"Guvernul a aprobat joi o serie de amendamente la legislatia din sectorul energetic, urmarind liberalizarea pietei, in conformitate cu acordul incheiat cu FMI, in cadrul eforturilor de aderare la UE", a adaugat Zhotev. Bulgaria a inceput negocierile de aderare la UE anul trecut.

In plus, amendamentele au ca obiectiv crearea unor conditii favorabile pentru atragerea de investitii in sectorul energetic. Oficialul bulgar a precizat ca amendamentele vor fi trimise in Parlament in aceasta saptamana, data limita stabilita de FMI ca o conditie pentru eliberarea unei transe de imprumut din cadrul programului pe trei ani, in valoare totala de 800 mil.$.

Noua legislatie va permite consumatorilor din Bulgaria sa semneze, de la 1 ianuarie 2002, contracte pentru livrari de electricitate cu producatori independenti de pe piata interna. In prezent, compania nationala de stat din acest sector este unicul furnizor si exportator de energie electrica din aceasta tara.

De asemenea, autoritatile din Bulgaria intentioneaza sa permita marilor consumatori de gaze naturale sa efectueze importuri incepand cu 2002, oferindu-le acces la sistemul national de distributie. Pana acum, distribuitorul de gaze naturale Bulgargas, care detine monopolul in acest sector, era unicul importator de gaze naturale din tara.

Anul trecut, guvernul de la Sofia a majorat preturile la gaze naturale cu 17,5%, apoi cu inca 16,4%, ca urmare a preturilor ridicate practicate de compania rusa Gazprom, unicul furnizor pentru Bulgaria. Ca rezultat, cei trei producatori bulgari de ingrasaminte au redus productia si au majorat preturile.

Zhotev a mai spus ca liberalizarea pietei de gaze naturale nu va aduce pierderi companiei Bulgargas, care a obtinut profit din transportul de gaze catre statele balcanice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO