Business Internaţional

Piaţa de birouri din Germania suferă: preţurile au scăzut cu mai mult de 10% în 2023, înregistrând cel mai abrupt declin din ultimii 20 de ani

Piaţa de birouri din Germania suferă: preţurile au...

Autor: Alex Ciutacu

12.02.2024, 13:05 136

Piaţa clădirilor de birouri din Germania a înregistrat în 2023 cel mai abrupt declin din ultimii 20 de ani, pe fondul unor costuri de finanţare ridicate şi a unor perspective reduse de randament, elemente care au ţinut investitorii departe de birourile germane, potrivit Bloomberg.

Declinul pieţei a accelerat în ultimul trimestru din 2023, ajungând la o scădere de 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform datelor publicate luni de asociaţia bancară VDP.

La nivelul întregului an 2023, preţurile au scăzut cu peste 10%, înregistrând cel mai abrupt declin de când a început colectarea datelor, adică din 2003.

Începutul anului 2024 nu a adus perspective mai bune, întrucât există aşteptarea ca declinul să continue.

„Criza din imobiliare loveşte birourile mai puternic decât rezidenţialul”, a declarat Jens Tolckmitt, managing director al VDP.

Provocările prin care trece piaţa de birouri pun presiune pe sectorul bancar. Există temeri tot mai mari cu privire la expunerea băncilor pe acest sector şi la efectul pe care acest declin îl poate avea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO