Business Internaţional

Piata imobiliara din Europa incetineste

06.03.2008, 16:39 11

In cea de-a doua jumatate a anului trecut, cresterea preturilor la locuinte a incetinit considerabil in Europa, se arata intr-un raport citat de BBC News.
Un studiu realizat de Royal Institution of Chartered Surveyors (Rics) arata ca principalul factor care a determinat aceasta incetinire este reprezentat de ratele dobanzii aflate in crestere, si nu de criza de pe pietele de credit. Studiul Rics anticipeaza o continuare a tendintei de incetinire pe pietele europene in acest an, insa arata ca Marea Britanie este mai bine pozitionata decat majoritatea celorlalte tari pentru o stabilizare a preturilor.
Pe de alta parte, intr-un raport al analistilor Morgan Stanley se arata ca pietele imobiliare din Ungaria, Polonia si Cehia sunt "urmatoarele" piete care vor fi afectate de criza pietelor de credit, piata imobiliara din Rusia fiind insa relativ izolata din acest punct de vedere.
"Pe fondul deteriorarii perspectivelor legate de evolutia unor piete din Europa Centrala si de Sud-Est, consideram ca piata rusa ofera perspective mai bune de crestere pe termen scurt si legate de randamente", se arata intr-o nota a analistilor Morgan Stanley.
Conform studiului Rics, in 2007 cel mai rapid ritm de crestere a preturilor la locuinte a fost inregistrat in Polonia. In schimb, cel mai lent ritm de crestere a fost consemnat in Irlanda.
Totusi, se arata in cadrul studiului, ratele dobanzii nu cresc la fel de rapid pe cat au crescut in perioadele anterioare de scadere a pietei rezidentiale, acest fapt generand un sentiment de "optimism ca actuala 'corectie' nu va fi prea ampla".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO