Business Internaţional

Piete cu sens unic: in jos

16.06.2003, 00:00 9



Dolarul a inceput iar sa piarda teren in fata monedei europene, pe fondul cresterii asteptarilor pietei ca Rezervele Federale (Fed) sa reduca rata dobanzii luna aceasta, diminuand costul creditului denominat in dolari. Pe piata new-yorkeza randamentul titlurilor trezoreriei americane a scazut la cel mai mic nivel din ultimele patru decenii, stimuland cererea pentru titluri denominate in alte valute, si cu randamente mai ridicate. La sfarsitul saptamanii trecute dolarul a fost tranzactionat la cursul de 1,1865$ pentru un euro, fata de cotatia de 1,1699/1, inregistrata cu o saptamana inainte. Fata de yenul japonez dolarul s-a deteriorat pentru a doua saptamana consecutiv, la 117,36, fata de cursul de schimb de 118,66 yeni pe dolar, inregistrat cu o saptamana in urma.#leadend#



Bursele europene au incheiat saptamana trecuta semnificativ in scadere, afectate de rapoartele care arata scaderea increderii consumatorilor americani, alimentand temerile legate de fragilitatea economiei Statelor Unite. Actiunile sectorului financiar au pierdut cel mai mult. Grupul bancar HVB a scazut cu 6,8% iar banca germana Commerzbank a pierdut 6% din valoarea sa de piata saptamana trecuta, in vreme ce principalii indici bursieri au scazut cu 1,4% (Xetra Dax si CAC 40), 1,3% (FTSE Europtop 300) sau cu 0,7% (FTSE 100).



Grupul german de asigurari Allianz si producatorul de electrice ThyssenKrupp ar putea fi cei mai avantajati de recalcularea ponderilor relative in compozitia indicelui bursier german DAX de catre Deutsche Borse saptamana viitoare. Allianz, cel mai mare asigurator european ar putea ajunge la o pondere de 7,1% din indicele bursier, fata de ponderea actuala de 5,1%, arata un studiu realizat de HVB. Ponderea unei companii in compozitia indicelui bursier arata cate actiuni ale comapniei respective trebuie sa cumpere un manager de fonduri care vrea sa pastreze in portofoliul sau de investitii compozitia indicelui bursier reprezentativ pentru o anumita piata bursiera.



Pretul petrolului a scazut brusc dupa ce s-au publicat date care sugereaza ca rezervele mondiale sunt mai mari decat s-a crezut initial. La sfarsitul saptamanii trecute, International Energy Agency, organismul care monitorizeaza rezervele globale de petrol, si-a crescut estimarile de rezerve detinute de marii consumatori de petrol cu 79 milioane barili, ceea ce duceestimarea rezervelor globale la 2,4 miliarde barili. Ca rezultat, pretul petrolului a scazut pe piata americana cu 1,18$, echivalentul a 4%, pana la nivelul de 30,33$. Scaderea pretului petrolului este binevenita pentru marii consumatori, deoarece ieftinirea costului energiei ajuta la reducerea inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO