Business Internaţional

Polonia a devenit membru al AIE

25.09.2008, 18:30 14

Polonia a devenit joi cel de-al 28-lea membru al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), la 14 ani dupa ce a depus oficial cererea pentru a adera la organizatie.

Polonia a acumulat rezerve petroliere suficiente pentru a acoperi nivelul importurilor nete din 90 de zile, cerinta minima pentru a fi membru al AIE.
"Statul a lucrat din greu pentru a-si restructura rapid politicile si programele energice si pentru a transforma sectorul de profil intr-unul orientat catre piata", a declarat directorul general al organizatiei, Nobuo Tanaka. Polonia, care a aderat la Uniunea Europeana in mai 2004, este cea mai mare economie si cel mare consumator si producator de energie din Europa Centrala, dar joaca si un rol important ca stat de tranzit al titeiului.
AIE este divizia pentru energie a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si a fost infiintata in timpul crizei petrolului din 1973-1974.
Statele care fac parte din AIE sunt: Australia, Coreea, Austria, Belgia, Olanda, Canada, Noua Zeelenda, Cehia, Norvegia, Danemarca, Polonia, Finlanda, Portugalia, Franta, Slovacia, Germania, Spania, Grecia, Ungaria, Suedia, Elvetia, Irlanda, Italia, Turcia, Marea Britanie, Luxemburg, Japonia si Statele Unite.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO