Business Internaţional

Polonia se pregateste de revigorarea economiei

29.10.2007, 19:47 14

Noul partid de guvernamant al Poloniei, Partidul Civic, pregateste un plan prin care incearca diminuarea birocratiei, precum si privatizarea companiilor care inca se afla in posesia statului, acesta urmand sa inceapa odata cu instaurarea noului parlament, scrie Financial Times.
"In prima sedinta a parlamentului vom prezenta programul nostru pentru liberalizarea economica", a declarat Adam Szejnfeld, purtatorul de cuvant pentru politici economice al partidului de guvernamant, el avand sanse mari sa devina viitorul ministru al economiei din Polonia.
Partidul Civic a iesit castigator in alegerile parlamentare desfasurate luna aceasta, Donald Tusk, presedintele partidului, urmand sa ocupe postul de premier. Partidul doreste continuarea reformei economice inceputa de fostul partid de guvernamant, Partidul Dreptate si Adevar.
Fostul partid, in frunte cu Jaroslaw Kaczynski, a aratat un interes foarte scazut in restructurarea economiei, procesul de privatizare a companiilor de stat incetinind, si nu a incurajat adoptarea monedei unice europene, iar reformele economice intreprinse pe perioada de guvernare au fost extrem de putine si fara efectul dorit.
"Este nevoie sa incepem totul de la zero, pentru ca foarte putine lucruri au fost realizate in ultimii doi ani", a declarat Szejnfeld. "Ceea ce intentionam sa realizam este inlaturarea completa a politicii si a politicienilor din economie." Noul guvern va incerca privatizarea a peste 1.200 de companii detinute de catre stat, pastrand doar acele companii de interes strategic pentru tara, precum cele din domeniul energetic.
Cu toate ca Szejnfeld s-a ferit sa ofere mai multe detalii asupra programului de privatizare, se pare totusi ca primele companii vizate pentru a fi privatizate vor fi cele miniere, precum si furnizorii de energie, in aceste domenii fiind nevoie de investitii masive, pe care statul s-a tot ferit sa le intreprinda.
Noul program de guvernare are foarte mare sustinere din partea sectorului privat. Jacek Socha, partener al PwC, actualul ministru de finante, incurajeaza accelerarea privatizarii, fiind de parere ca intarzierea acestui proces nu poate duce decat la scaderea valorii companiilor.
Socha este de asemenea in favoarea utilizarii bursei din Varsovia ca modalitate de privatizare a companiilor pentru a incuraja cresterea pietei de capital, prin suplimentarea numarului de actiuni. "Putem transforma capitala in liderul financiar al Europei Centrale", a incheiat Socha.
De asemenea guvernul intentioneaza verificarea tuturor managerilor pusi la conducerea companiilor in timpul guvernarii anterioare. Cei care se dovedesc ca au fost numiti in functie datorita legaturilor lor politice si care nu dau dovada de experienta in domeniu "vor trebui sa inceapa sa-si caute de munca", a declarat Szejnfeld.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO