Business Internaţional

Polonia se pregateste sa adopte moneda unica europeana in 2012

13.03.2008, 16:47 46

Ministrul polonez de finante Jacek Rostowski a lansat cel mai ferm semnal privitor la momentul adoptarii euro de catre Polonia, anuntand ca Polonia ar putea intra in mecanismul ratelor de schimb (ERM), o etapa preliminara adoptarii euro, chiar la mijlocul anului viitor, urmand sa faca trecerea la euro in anul 2012, scrie Bloomberg.
Jacek Rostowski a declarat ca nu exclude intrarea in mecanismul ratelor de schimb la mijlocul anului 2009 atata timp cat este clar ca Polonia este hotarata sa treaca testul inflatiei.
"Polonia ar putea lega zlotul de euro in anul 2009", a declarat Rostowski.
Cea mai mare dintre membrele est-europene ale Uniunii Europene, Polonia este obligata sa adopte moneda unica europeana.
Tarile care doresc sa faca trecerea la euro trebuie sa indeplineasca mai intai o serie de conditii, printre care se numara reducerea deficitului bugetar si a ratei inflatiei.
Ministerul de finante a declarat pe 3 martie ca rata anuala a inflatiei a avansat probabil pana la 4,6% in luna februarie, peste tinta de 3,5% a bancii centrale.
Guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Slawomir Skrypek, a declarat ca inflatia va fi din nou in linie cu tinta pana la "inceputul" anului 2010 cel mai tarziu.
"Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca inflatia va fi mai mare in acest an", a declarat Skrypek. "Inflatia va reveni la nivelurile tintite la sfarsitul anului 2009 sau inceputul anului 2010".
In conformitate cu Tratatul de la Maastricht, Polonia trebuie sa dea dovada de o relativa stabilitate a ratelor de schimb timp de cel putin doi ani in cadrul ERM-2 inainte de a lua in calcul trecerea la euro. Aceasta inseamna probabil un interval de trei ani intre adoptarea ERM-2 si trecerea la moneda unica europeana.
Guvernul lui Rostowski doreste sa treaca cat mai repede la euro, insa a adoptat initial un ton prudent, spunand ca scopul principal este intrunirea criteriilor economice pentru intrarea in zona euro de o maniera sustenabila.
"Daca nu dispunem de o credibilitate solida in momentul intrarii in ERM-2, ar putea aparea atacuri speculative care ne-ar putea obliga sa reevaluam paritatea centrala, iar acest lucru ar putea genera costuri substantiale pentru economie", declara initial Rostowski.
Polonia isi va reduce deficitul bugetar la 2% din Produsul Intern Brut anul viitor de la 2,5% in acest an, a declarat Rostowski.
Polonia se va conforma limitei de 3% a UE in a doua jumatate a anului viitor, a declarat ministrul de finante. Spre deosebire de Polonia, in Ungaria, autoritatile bancare au decis in luna februarie eliminarea benzii de fluctuatie a forintului in raport cu euro, considerand ca aprecierea monedei nationale ar putea contribui la stabilizarea ratei inflatiei, in conditiile unei incetiniri a ritmului de crestere economica.
Strategii bancii centrale ungare, condusa de guvernatorul Andras Simor, se concentreaza asupra presiunilor inflationiste, indicele preturilor de consum fiind de doua ori mai ridicat decat tinta oficiala, chiar si in conditiile in care ritmul de crestere economica nu a depasit 0,8% in ultimul trimestru din 2007.
Banda de fluctuatie, bazata pe mecanismul cursului de schimb al UE, a fost introdusa in urma cu sapte ani, fiind o parte a procesului de adoptare a monedei europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO