Business Internaţional

Porci în China, produse tehnice şi electronice în Ungaria, materiale de construcţie în UK, bunuri de folosinţă îndelungată în SUA: deflaţia începe să se facă simţită în diverse sectoare la nivel mondial

Porci în China, produse tehnice şi electronice în...

Autor: Catalina Apostoiu

11.12.2023, 21:17 2448

În China, preţurile cărnii de porc au scăzut cu peste 6% săptămâna trecută în pofida eforturilor autori­tăţilor de a impulsiona piaţa, sporind temerile privitoare la deflaţie gene­rală în cea mai mare economie asia­tică, scrie Bloomberg.

Preţurile medii naţionale pentru cea mai populară proteină din China se situează acum la cel mai scăzut nivel din aprilie 2022, coborând cu aproape un sfert de la maximul din acest an atins la începutul lunii august.

Anunţul Beijingului de la sfârşi­tul lunii noiembrie că va cumpăra carne de porc pentru rezervele stra­te­gice ale ţării, a treia rundă de achi­ziţii din acest an, nu a reuşit să stăvi­lească declinul preţurilor.

În Ungaria, există deflaţie pe piaţa de bunuri tehnice şi electronice, aceasta fiind determinată de mulţi factori globali, inclusiv scăderea cere­rii, diminuarea costurilor de trans­port şi stabilizarea cursului de schimb al forintului, a declarat pentru Portfolio Balint Fazakas, director general al Euronics.

Anterior, retailul intern era pu­ternic, cererea era puternică, oamenii cumpărau mult, dar acum acesta a scăzut. În perioada anterioară, costu­rile de transport au fost foarte mari, dar acum au scăzut, în principal din Asia. În plus, cursul de schimb euro/forint a fost foarte volatil în ulti­mii ani, dar acum s-a stabilizat. Tot ceea ce a determinat inflaţia în trecut acţionează acum în direcţia opusă, potrivit şefului Euronics.

Cererea a fost redusă şi prin fap­tul că investiţiile în industria con­struc­ţiilor au încetinit sau chiar s-au oprit complet, au fost predate mai puţine apartamente noi, ceea ce în­seamnă că este nevoie de mai puţine electrocasnice noi.

În Marea Britanie, preţurile materialelor de construcţii au început să scadă după o perioadă de inflaţie alcătuită din două cifre, notează Financial Times.

Dezvoltatorii britanici au ajuns la un „punct de turnură“ în ceea ce priveşte costurile de construcţie, sus­ţi­ne unul dintre cei mai mari con­struc­tori de locuinţe din Londra.

Rob Perrins, CEO al Berkeley Group, arată că sectorul asistă la o deflaţie a preţurilor de construcţie pentru prima dată după o perioadă de scumpiri dramatice.

După ce s-au confruntat cu o inflaţie ridicată timp de peste doi ani, consumatorii americani asistă acum la o tendinţă economică de care mulţi de-abia îşi amintesc: preţuri în scădere. Însă doar la anumite tipuri de produse, relatează cbsnews.com.

Deflaţia se face simţită în categoria produselor de folosinţă îndelungată. Preţurile acestora au coborât cu 2,6% în octombrie de la vârful din septembrie 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO