Business Internaţional

Portugalia a cedat: va împrumuta 78 miliarde euro de la FMI şi UE şi va respecta programele de austeritate care i se vor cere

Autor: Bogdan Cojocaru

04.05.2011, 10:23 980

Deşi a luptat din răsputeri să nu intre într-un program desalvare cu FMI şi UE, aşa cum s-a întâmplat cu Grecia şi Irlanda,Portugalia a cedat. Ţara a ajuns la un acord cu Fondul MonetarInternaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) asupra unui programde salvare de 78 de miliarde de euro, cu o durată de trei ani, careacordă Lisabonei mai mult timp pentru atingerea ţintelor de deficitbugetar, transmite Reuters.

"Nu există programe de asistenţă socială care să nu punăcondiţii", a declarat premierul demisionar Jose Socrates. El aprecizat că programul convenit cu UE şi FMI acordă Portugaliei maimult timp pentru atingerea obiectivelor de deficit bugetar decât astabilit iniţial guvernul.

Planul este mai complex decât cel de 85 de miliarde de euroconvenit pentru Irlanda sau decât cel de 110 miliarde de eurostabilit în luna mai a anului trecut pentru Grecia, noteazăReuters.
Portugalia se confruntă cu datorii ridicate ale sectorului public,probleme în sistemul bancar şi deficienţe structurale în economie,cu o piaţă a muncii rigidă şi un sistem de pensii costisitor.

"Ajutorul Portugaliei cu siguranţă că nu este îndeajuns de bun.Dacă ai în vedere programele destinate Greciei, Irlandei şi acumPortugaliei, niciunul dintre acestea nu rezolvă problemelefundamentale", a afirmat Greg Salvaggio, analist la TempusConsulting.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO