Business Internaţional

Portugalia plăteşte scump refuzul unui ajutor extern

Autor: Livadariu Andreea

06.04.2011, 23:40 52

Portugalia a reuşit să vândă ieri obligaţiuni de un miliard deeuro, dar dobânzile pe care le-a plătit au fost aproape duble faţălicitaţia de luna trecută.
Această licitaţie a fost importantă pentru că băncile portugheze auanunţat că nu mai intenţionează să cumpere titluri de stat şi căguvernul ar face bine să găsească o sursă de finanţare pe termenscurt, eventual un împrumut intermediar de la alte ţări din UE,până la alegerile ce vor avea loc în luna iunie.


După alegerea noului executiv, ţara ar urma să apeleze la EFSF,fondul de urgenţă al Uniunii Europene. Un posibil ajutor financiarextern este estimat la 70 mld. euro.
La licitaţia de ieri statul s-a împrumutat de pe pieţele financiarela o dobândă cuprinsă între 5,1 şi 5,9%, mult în creştere faţă decea de 3-4% cerută de investitori luna trecută.
"Este absolut necesar ca Portugalia să ceară de la ComisiaEuropeană un sprijin temporar", a spus Carlos Santos Ferreira,directorul executiv al Millennium BCP şi unul dintre bancheriiportughezi care fac presiuni asupra guvernului pentru a lua unîmprumut provizoriu de la alte ţări europene, scrie FinancialTimes.


Cei mai importanţi bancheri din Portugalia s-au întâlnit laînceputul săptămânii cu oficialii băncii centrale, pentru a susţinesoluţia unui credit provizoriu, atrăgând atenţia că nu mai auresurse pentru a cumpăra obligaţiuni de stat. Actualul executivsusţine în continuare că ţara nu are nevoie de susţinereexternă.


În iunie Portugalia trebuie să răscumpere obligaţiuni şi săplătească dobânzi în valoare de 7 miliarde de euro, astfel că dupănumirea noului executiv se aşteaptă ca ţara să ia un împrumut de laUE, cu atât mai mult cu cât guvernul a anunţat că a depăşit ţintade deficit de 7,3% din PIB stabilită pentru 2010. După ce a fostrevizuit, deficitul a urcat la 8,6% din PIB.


Legislaţia europeană nu permite fondului de urgenţă al UE să ofereîmprumuturi-punte pe termen scurt, dar oficialii europeni şi ceiportughezi caută soluţii pentru a se asigura că ţara dispune delichidităţi pentru a putea onora plăţile din iunie.
Cu toate acestea, agenţia de rating Moody's şi-a exprimatîncrederea că Portugalia va primi ajutor de la alte state din zonaeuro în caz de nevoie şi se aşteaptă ca noul guvern să apeleze laajutorul financiar extern.


O altă soluţie pe termen scurt pentru Portugalia este posibilitateaca fondul de pensii al statului, care a început să-şi vândăactivele din străinătate, să cumpere obligaţiuni de stat. FondulFinanciar de Stabilitate şi Securitate Socială a anunţat că are înplan achiziţionarea de titluri de stat în valoare de un miliard deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO