Business Internaţional

Portugalia se va "molipsi de default" de la Grecia, cred investitorii

 Portugalia se va "molipsi de default" de la Grecia, cred investitorii

Autor: Andreea Mindrila

18.01.2012, 14:11 470

Portugalia se află în stare de default în ochii investitorilor care încearcă să scape de obligaţiunile acestui stat pe fondul accentuării temerilor din cauza efectului de contagiune. Îngrijorările că sectorul privat şi Grecia vor eşua în stabilirea unui acord privind restructurarea datoriei Atenei sunt tot mai mari, scrie Financial Times.

Mulţi investitori au fost obligaţi să vândă obligaţiunile portugheze după ce agenţia de evaluare Standard & Poor's a retrogradat ratingul ţării, calificativul primit de Portugalia încadrându-se în categoria junk. Alte fonduri de investiţii au vândut datoria potrugheză, după ce Lisabona a fost exclusă din indicele european al obligaţiunilor calculat de Citigroup, ca urmare a calificativului junk primit.

Toate cele trei agenţii principale de rating, S&P, Moody's, Fitch au încadrat Portugalia în categoria junk, nefavorabilă pentru investiţii. Dintre ţările membre ale zonei euro, doar Grecia a mai primit din partea celor trei agenţii de evaluare calificativul junk.

"Accentuarea temerilor că Grecia va intra în default afectează acum Portugalia din cauza efectului de contagiune. Dacă Grecia intră în incapacitate de plată, atunci există îngrijorări că şi Portugalia va intra în default. Am văzut cât de rapid se poate propaga criza", spune Elisabeth Afseth, analist la Investec Capital Markets

Pieţele estimează că există 65% şanse ca Portugalia să intre în default (incapacitate de plată) în următorii cinci ani din cauza CDS-urilor care au atins niveluri record în această săptămână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO