Business Internaţional

Povestea incredibilă a miliardarului austriac Rene Benko, cel mai mare investitor imobiliar al Austriei: de la banale extinderi de mansarde la un imperiu imobiliar aflat acum în colaps

Povestea incredibilă a miliardarului austriac Rene...

Autor: Catalina Apostoiu

05.11.2023, 21:14 4372

În decursul unui deceniu de creş­tere rapidă, austriacul Rene Benko i-a atras pe unii dintre cei mai bogaţi investitori din Europa şi s-a angajat în achiziţii frenetice de pro­prietăţi renumite, cum ar fi Chrysler Building din New York. Acum, a­cesta se luptă să-şi păstreze controlul asupra companiei, scrie Bloomberg.

O combinaţie între o creştere a dobânzilor, prăbuşirea valorizărilor şi o criză de lichiditate îi face pe in­vestitorii Signa Holding să bată acum la uşa magnatului austriac. Deţină­torii de obligaţiuni ai unei divizii de dezvoltare au angajat un consilier juridic pentru discuţii cu compania. Acţionarii îi cer lui Benko să predea frâiele unui expert în restructurare.

Benko, în vârstă de 46 de ani, încercase să scape de dificultăţile din industrie construind cel mai înalt turn din nordul Germaniei, însă lu­crările au fost suspendate, iar semne de întrebare persistă privitor la pla­nurile sale de renovare a Hotelului Bauer din Veneţia.

Este o turnură rapidă de eveni­mente pentru mogulul care atrage de multă vreme semne de întrebare legate de creşterea exponenţială a firmei sale şi de afacerile sale complexe.

Piaţa imobiliară europeană se resimte puternic de pe urma erei banilor ieftini, iar declinul acesteia îi răneşte deosebit de puternic pe dezvoltatori, efectele făcându-se simţite în întreaga Germanie şi Suedie.

Luna trecută Signa a anunţat că-şi retrage un angajament de capital pebtru divizia sa de retail sportiv în contextul problemelor întâmpinate de aceasta. Problemele s-au extins la divizia imobiliară. Obligaţiunile diviziei mai mici de dezvoltare şi-au pierdut două treimi din valoare recent după ce compania a anunţat că are dificultăţi de lichiditate.

Printre acţionarii care cer demisia lui Benko se numără magnatul austriac din sectorul construcţiilor Hans Peter Haselsteiner şi executivul elveţian Ernst Tanner. „Un management de criză pentru salvarea companiei“ este posibil doar dacă Benko se retrage imediat, susţin aceştia.

Ascensiunea antreprenorului austriac de la extinderi de mansarde la un imperiu pe mai multe industrii este de-a dreptul uimitoare, notează Founders Today. Rene Benko se laudă acum cu o avere estimată la 4,9 miliarde de euro.

Povestea ascensiunii sale începe cu primul milion în şilingi făcut la vârsta de 20 de ani. Până la vârsta de 40, acesta atinsese statutul de miliardar în euro, devenind al şaselea cel mai bogat austriac.

Născut în Innsbruck în 1997 dintr-un muncitor municipal şi o educatoare, fascinaţia timpurie legată de real estate l-a făcut pe Benko să renunţe la şcoală, acesta dedicându-se în schimb transformării de mansarde în spaţii de locuit de lux. În 2001, acesta a intrat într-un parteneriat cu Stroh-Tankstellen, pentru a finanţa Immofina, precursoare a Signa Group.

Din 2012, Benko s-a extins în sectorul de retail, iar în jurul anului 2018 acesta şi-a extins influenţa în sectorul media.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO