Business Internaţional

Pregatiri pentru o eventuala recesiune in Japonia

15.08.2001, 00:00 16



Banca Japoniei a surprins marti pietele financiare printr-o noua relaxare a politicii sale monetare, pentru a patra oara in acest an, in speranta de a reduce riscul intrarii in recesiune a statului asiatic, informeaza Reuters, preluata de Mediafax.

Obiectivul bancii centrale pentru rezervele bancare a fost marit de la 5.000 la 6.000 miliarde de yeni (48,98 miliarde de dolari). De asemenea, achizitiile sale lunare de obligatiuni guvernamentale nipone vor fi majorate de la 400 la 600 miliarde de yeni, pentru a spori lichiditatile pe piata creditului.

"Economia mondiala este intr-un regres mai rapid decat am anticipat", a declarat presei Masaru Hayami, guvernatorul bancii centrale, incercand sa explice decizia institutiei pe care o conduce.

Scaderea cotatiei actiunilor la cele mai mici niveluri din ultimii saisprezece ani a determinat mediile politice sa reclame noi masuri din partea Bancii Japoniei.

Bursa din Tokyo si-a manifestat, de altfel, aprobarea pentru aceste masuri, terminand sedinta in crestere cu 3,84% - cea mai puternica progresie din luna aprilie, dupa patru sedinte consecutive incheiate in scadere.

La randul sau, yenul s-a depreciat pana la 123,15 unitati/dolar inainte de a se stabiliza la un curs de schimb de circa 122,75 yeni/dolar.

Totusi, multi economisti se intreaba daca masura adoptata marti va fi suficienta pentru a relansa consumul sau valoarea creditelor bancare solicitate. Ei subliniaza ca incetinirea cresterii economice continua, desi ratele dobanzilor sunt, practic, nule.

Potrivit unor numeroase opinii de specialitate, scopul principal al Bancii Japoniei este de a face mai putin dureroase reformele planificate de premierul Junichiro Koizumi.

Chiar si Masaru Hayami a recunoscut, in cursul conferintei de presa, ca nu poate fi sigur de eficienta relaxarii politicii monetare si a invitat guvernul sa aprobe masuri de relansare a economiei.

Masura adoptata marti consta, in principal, in favorizarea creditului prin majorarea rezervelor bancare, prin intermediul unei cresteri a volumului depozitelor de cont curent la banca centrala.

Insa unii analisti sunt sceptici si nu ezita sa sublinieze ca nivelul creditelor bancare se diminueaza constant de 43 de luni, intrucat cererea este cea care lipseste, si nu oferta.

Japonia a suferit, in 1999 si 2000, o scadere anuala fara precedent a preturilor cu amanuntul. Declinul s-a accentuat si mai mult in acest an, ceea ce ii determina pe unii oficiali sa sublinieze riscul crescut de a intra intr-un cerc vicios deflationist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO