Business Internaţional

Premieră: Organizaţia Mondială a Comerţului va fi condusă de o femeie pentru prima dată în istoria sa de 25 de ani

Premieră: Organizaţia Mondială a Comerţului va fi...

Autor: Dorin Oancea

09.10.2020, 11:46 127

Pentru prima dată în istoria de 25 de ani, conducerea Organizaţiei Mondiale a Comerţului va fi asigurată de o femeie, în condiţiile în care în cursa pentru post au rămas Ngozi Okonjo-Iweala din Nigeria şi Yoo Myung-hee din Coreea de Sud, anunţă CNN.

Una din cele două îl va înlocui pe Roberto Azevedo, care a demisionat cu un an mai devreme decât era planificat în august, după ce OMC a fost prinsă în mijlocul unei dispute comerciale între Statele Unite şi China.

OMC a fost înfiinţată în 1995 cu scopul de a promova comerţul deschis în beneficiul tuturor. Instituţia negociază şi impune reguli pentru comerţul internaţional şi încearcă să rezolve disputele dintre cei 164 de membri ai săi.

Okonjo-Iweala este economist şi fost ministru de finanţe din Nigeria. A petrecut 25 de ani la Banca Mondială, devenind directorul operaţional al organizaţiei. În 2018, a fost numită în consiliul de administraţie al Twitter. De asemenea, ea prezidează consiliul de administraţie al Gavi, o organizaţie internaţională care îşi propune să reunească sectoarele public şi privat pentru a îmbunătăţi accesul la vaccinuri.

Okonjo-Iweala se va confrunta cu Yoo, care este prima femeie care a ocupat funcţia de ministru al comerţului în Coreea de Sud.

Următorul director general al OMC va prelua controlul asupra unei organizaţii care s-a străduit să împiedice disputele comerciale între statele membre, în special Statele Unite şi China. De asemenea, va fi forţată să se confrunte cu consecinţele pandemiei, care a affectat comerţul şi a declanşat o profundă recesiune globală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO