Business Internaţional

Premierul ungar, Viktor Orban: UE ar trebui să creeze "un oraş gigantic pentru refugiaţi" în Libia

Premierul ungar, Viktor Orban: UE ar trebui să creeze...

Autor: Mediafax

25.09.2016, 13:42 116

Prezent la Viena, unde a participat la o reuniune a liderilor statelor din zona de sud-est a Europei, premierul ungar a insistat că frontierele externe ale Uniunii Europene ar trebui să fie "în totalitate sub control," inclusiv frontiera mediteraneană, unde Libia are rol indispensabil.

"UE are nevoie de o nouă politică în ceea ce priveşte Libia," a declarat Orban în cadrul unei conferinţe de presă.

Situaţia în Libia a degenerat într-un haos politic după pierderea puterii de Muammar Gaddafi, mai multe facţiuni luptând pentru a controla teritoriul libian.

Unitatea Libiei trebuie menţinută, un nou guvern ar trebui creat, care să fie atras într-un acord de cooperare cu UE, a adăugat liderul ungar.

Orban a mai afirmat că Europa are nevoie de o nouă linie de apărare pentru cazul în care nu va mai funcţiona acordul dintre UE şi Turcia privind limitarea imigraţiei ilegale, notează agenţia de ştiri MTI.

Liderul de la Budapesta a mai declarat că UE ar trebui să semneze un acord cu Egiptul similar cu cel existent cu Turcia, avertizând că în lipsa unui astfel de acord "am putea avea o surpriză acolo".

Premierul a mai adăugat că Ungaria doreşte ca Uniunea Europeană să suplimenteze bugetul alocat pentru gestionarea problemei imigraţiei şi cere o distribuire mai justă a fondurilor între statele afectate. "Banii ajung mereu la Italia şi Grecia" în timp ce Bulgaria, Macedonia şi Serbia primesc "sume ruşinos de mici."

Orban a reiterat că Ungaria a cheltuit 500 de milioane de euro pentru protecţia propriilor frontiere şi nu a cerut deloc fonduri de la UE în acest sens.

Sistemul cotelor reprezintă o invitaţie, iar Europa ar trebui să spună clar că nu va mai primi imigranţi ilegali, a declarat Orban, care a adăugat că centre de procesare a solicitărilor de azil ar trebui plasate în afara graniţelor Uniunii Europene şi doar cei care au primit statutul de azilanţi să capete permisiunea de a intra pe teritoriul Blocului comunitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO