Business Internaţional

Presa străină relatează despre ancheta ce îl vizează pe Iliescu, notând că anchetele au fost blocate

Presa străină relatează despre ancheta ce îl vizează...

Autor: Mihai Draghici

21.10.2015, 16:31 391

"Un fost preşedinte al României a fost chemat miercuri la Parchetul instanţei supreme, fiind cercetat penal pentru infracţiuni împotriva umanităţii comise în reprimarea unui protest desfăşurat acum 25 de ani", comentează agenţia Associated Press.

"Cazul nu a fost investigat niciodată în mod adecvat din cauza prezenţei unor foşti comunişti în cadrul administraţiei guvernamentale de la Bucureşti", notează agenţia de presă americană.

"Fostul preşedinte al României Ion Iliescu este cercetat pentru infracţiuni împotriva umanităţii în cazul reprimării violente a unui protest izbucnit la câteva luni după căderea regimului comunist", relatează postul britanic BBC.

"Ion Iliescu, ajuns din urmă de propriul trecut", titrează Agenţia France-Presse.

"La 25 de ani după venirea violentă la Bucureşti a mii de mineri folosiţi pentru contracararea opozanţilor regimului Ion Iliescu, fostul preşedinte al României este cercetat pentru crime împotriva umanităţii şi riscă 25 de ani de închisoare", comentează AFP.

"Procurorii au decis în martie redeschiderea procedurii de instrumentare în acest caz, după o decizie a CEDO din septembrie 2014, care a condamnat România pentru o anchetă «lacunară şi deficientă», marcată de «perioade îndelungate de inactivitate». Ion Iliescu a fost inculpat deja în anul 2005 pentru crimă şi tentativă de crimă, dar în 2007 Parchetul a infirmat inculparea, stabilind că ancheta a fost afectată de vicii de procedură astfel că trebuia reluată de la zero", notează AFP.

Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, urmată de moartea a patru persoane şi rănirea altor trei, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ.

Oficiali din Parchetul instenţei supreme au declarat pentru MEDIAFAX că în dosarul mineriadei a început urmărirea penală împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990. Aceleaşi surse au declarat pentru MEDIAFAX că Ion Iliescu va fi chemat din nou la Parchetul instanţei supreme, în perioada următoare, pentru declaraţii în acest dosar.

Ion Iliescu a fost citat, miercuri dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme, unde a stat aproximativ o oră. El nu a făcut declaraţii nici la intrarea, nici la ieşirea din sediul Parchetului.

Parchetul ICCJ a anunţat începerea urmăririi penale în dosarul mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO