Business Internaţional

Preţul mare ale gazelor în UE intră în contradicţie cu excedentul de ofertă

Preţul mare ale gazelor în UE intră în contradicţie cu excedentul de ofertă

Foto: Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

21.10.2011, 18:43 423

În reţeaua de gaze naturale a Uniunii Europene există un excedent de ofertă de peste 10% din consumul total înregistrat anul trecut, ceea ce nemulţumeşte consumatorii care trebuie să suporte majorări de preţuri, comentează Reuters.

Supraoferta de gaze din Europa pune sub semnul întrebării decizia multor companii de utilităţi de a majora preţul de retail al gazelor din 2012.

Numeroşi furnizori de gaze au încheiat acorduri pe termen lung cu preţuri fixe ale gazelor, de obicei pe doi ani, care nu permit majorarea tariferlor, dar nici reducerea acestora dacă preţurile en-gros scad, scrie Mediafax.

"Dacă producţia excedentară de gaze determină scăderea costurilor en-gros, ne-am aştepta în mod clar ca evoluţia să fie reflectată în preţurile de retail. Furnizorii trebuie să fie corecţi cu clienţii în privinţa schimbării preţurilor", a declarat Audrey Gallacher", director pentru energie la organizaţia Consumer Focus.

Ea a adăugat că acordurile cu preţuri fixe sunt avantajoase dacă cresc preţurile. Însă, acordurile pe termen lung cu preţuri fixe nu sunt în avantajul consumatorilor dacă tendinţa preţurilor en-gros este în scădere.

Potrivit estimărilor, piaţa gazelor din UE va avea un excedent de ofertă de 50 de miliarde de metri cubi faţă de 2010, iar situaţia se va menţine şi în 2012.

În acest an şi cel viitor, este probabil ca importurile şi producţia internă de gaze să fie mai mari cu circa 60 de miliarde de metri cubi decât consumul.

Anul trecut, excedentul a fost de numai 10,5 miliarde de metri cubi de gaze, iar consumul din UE a fost de 492,5 miliarde de metri cubi, potrivit datelor BP.

Unii analişti au explicat că majorările preţurilor de retail s-au bazat pe creşterile preţurilor en-gros din prima parte a anului.

"Companiile energetice fac achiziţii în avans cu câteva trimestre înainte de livrare, pentru a acoperi necesarul de retail. În consecinţă, creşterea preţurilor en-gros în a doua jumătate a lui 2010 şi primul semestru din 2011 este simţită încă în costurile retailerilor de energie, a explicat Olly Spinks, analist la firma de consultanţă Timera Energy.

El a adăugat că este rezonabil să te întrebi dacă operatorii din energie au tendinţa să întârzie să reflecte reducerea preţurilor en-gros în cele de retail.

După majorarea tarifelor, încetinirea creşterii economice a dus la scăderea semnificativă a preţurilor en-gros, contractele de referinţă UK NBP Summer 2012 şi Dutch TTF 2012 fiind în scădere cu 8%, respectiv 9% de la începutul lui septembrie.

Societe Generale estimează că cererea de gaze din Europa va fi în acest an cu 7,5% sub cea de anul trecut, declinul fiind mai amplu decât în perioada de vârf a recesiunii mondiale, în 2009.

Deutsche Bank anticipează că cererea de gaze din Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, Olanda şi Belgia va fi anul viitor de circa 374 miliarde de metri cubi şi de 380 miliarde metri cubi în 2012.

Cererea de gaze din aceste ţări reprezintă 80% din totalul la nivelul UE, potrivit băncii germane. Astfel cererea totală din UE va fi de circa 449 miliarde metri cubi în acest an şi de 456 miliarde metri cubi în 2012.

Preţul petrolului este la rândul lui pe o tendinţă descendentă, ceea de arată că petrolul cu livrare la termen este mai ieftin decât cel cu livrare imediată. În consecinţă, preţurile en-gros ale energiei vor scădea în continuare.

Potrivit analiştilor, excedentul de ofertă din acest an este determinat şi de temperaturile mai ridicate.

Analiştii cred că preţurile gazelor s-ar putea redresa spre sfârşitul lui 2012, odată cu refacerea economiilor. Preţurile din Europa vor reacţiona şi la cererea mai mare pe piaţa LNG din Asia.

"Anticipăm o cerere mai mare pe pieţele LNG, intensificate de evenimentele din acest an din Japonia şi Libia, astfel încât ar putea avea loc o creştere a preţurilor contractelor UK NBP pentru gaze", potrivit unei note a Goldman Sachs.

Societe Generale prognozează scăderea preţurilor gazelor în 2012 şi nu se aşteaptă la creşterea cererii pe piaţa LNG înainte de 2013 sau 2014.

În România, preţul gazelor naturale pentru consumatorii industriali a crescut la 1 octombrie cu 8%, iar cel plătit de populaţie şi producătorii de energie termică a fost menţinut la nivelul actual.

Modificarea a fost motivată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) prin creşterea preţului gazului din import de la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi, preţ luat în calcul la modificarea preţurilor din luna iulie, la 495 dolari în prezent, dar şi creşterea consumului total de gaze naturale în lunile octombrie - decembrie faţă de perioada iulie-septembrie, ceea ce implică asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de înmagazinare subternă.

Populaţia nu va fi afectată direct de creşterea preţurilor gazelor livrate consumatorilor industriali, întrucât Guvernul şi ANRE au decis, în luna iunie, ca pentru o perioadă de nouă luni, respectiv între 1 iulie şi 31 martie 2012, consumatorii casnici să primească mai multe gaze din producţia internă, mai ieftine cu aproape 40% faţă de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele să nu crească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO