Business Internaţional

Pretul petrolului va sari de 100 de dolari spre sfarsitul anului

07.01.2010, 23:12 22

Pretul petrolului va atinge trimestrul acesta 90 de dolari (62,7euro) pe baril, urmand sa incheie anul la un nivel de 100 de dolaripe baril (70 de euro), estimeaza Jeff Rubin, economistul care aanticipat corect cresterea impresionanta a pretului titeiului inprimul deceniu al acestui mileniu, scrie Bloomberg.

Cererea in crestere inregistrata in Asia si Orientul Mijlociu iiva obliga pe consumatori sa recurga la surse de energienon-conventionale mai costisitoare, cum este cazul nisipurilorbituminoase, a declarat Rubin, care anul trecut a publicat o carteprivind aspectele economice ale energiei, "Why Your World is Aboutto Get a Whole Lot Smaller" (De ce lumea este pe punctul de adeveni mai mica).

Mai mult, Rubin a prezis cu acuratete in 2007 ca pretulpetrolului va urca la 100 de dolari pe baril. "Nu este delocinoportun sa afirmam ca pretul petrolului va ajunge la un pret detrei cifre pana in al patrulea trimestru al anului", a afirmatRubin. "Ma astept ca preturile sa atinga astfel de niveluri, panala finalul lui martie urcand pana la 90 de dolari pe baril."

Contractele futures pe petrol au avansat ieri la 83,52 dolari(58,17 euro) pe baril, depasind recordul atins in 2009, de 82 dedolari, dupa ce Departamentul american de Energie a anuntat oreducere a stocurilor de combustibil distilat, ce includ petrolulfolosit pentru incalzire. In 2008, pretul petrolului a inregistrato cotatie record de 147,27 dolari pe baril.

Cresterea considerabila a consumului de titei va fi influentatamai degraba de nevoile energetice ale statelor emergente precumChina sau India decat de cele ale tarilor europene sau ale StatelorUnite, a spus Rubin.

El a anticipat ca petrolul va depasi pragul de 200 de dolari pebaril in 2012. Acest nivel va fi atins daca va exista "o crestereeconomica sustinuta", dupa care pretul se va prabusi din nou sprenivelul de 40 dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO