Business Internaţional

Preţul războiului: Cât au costat cele peste 100 de rachete lansate în atacul alianţei SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra Siriei. Cât a cheltuit Vestul pentru a sfida Rusia şi a-şi arăta din nou puterea

Preţul războiului: Cât au costat cele peste 100 de...

Autor: Alex Ciutacu

15.04.2018, 11:13 8410

SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat sâmbătă dimineaţă un atac în Siria, cu rachete de croazieră Tomahawk, având ca scop declarat sancţionarea regimului Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc.

Locotenent-generalul Kenneth McKenzie a anunţat că au fost lansate 105 rachete asupra ţintelor din Siria.

Statele Unite a bombardat Siria şi în aprilie 2017, iar acel atac a costat peste 93 de milioane de euro. Potrivit bugetului Marinei de anul trecut, fiecare rachetă Tomahawk, produsă de Raytheon, a costat 1,59 de milione de dolari, iar Statele Unite a folosit 59 de rachete atunci, potrivit publicaţiei turceşti Daily Sabah.

Prin urmare, la preţul de 1,59 milioane dolari per rachetă, atacul desfăşurat sâmbătă cu cele 105 rachete Tomahawk a costat peste 166 de milioane de dolari.

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că va doborî fiecare rachetă americană care va avea ca ţintă regimul lui Assad.

Sâmbătă dimineaţă, Ministerul Apărării din Rusia a transmis că mai multe rachete au fost doborâte cu sistemele siriene de apărare antiaeriană construite în Uniunea Sovietică în urmă cu 30 de ani.

”Sistemele antiaeriene siriene S-125, S-200, Buk şi Kvadrat au fost implicate în operaţiunile de interceptare a rachetelor. Aceste sisteme au fost fabricate în Uniunea Sovietică în urmă cu peste 30 de ani. Peste o sută de rachete de croazieră şi sol-aer au fost lansate către ţinte civile şi militare din Siria de către nave americane, britanice şi franceze”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Cel puţin trei civili au fost răniţi, potrivit presei regimului din Damasc.

După incident, Iranul a avertizat că vor exista „consecinţe regionale”, fiind una dintre naţiunile care susţin regimul lui Bashar al-Assad, în timp ce Canada şi Australia au anunţat sâmbătă că susţin atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO