Business Internaţional

Preţurile crescute, la control în Bulgaria, Ungaria şi Polonia

Preţurile crescute, la control în Bulgaria, Ungaria şi...

Autor: Catalina Apostoiu

08.02.2023, 22:39 424

Bulgaria va introduce un meca­nism de monitorizare şi control al pre­ţurilor alimentelor de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare, a anunţat premierul ţării Galab Donev, potrivit Euractiv.

Mecanismul va monitoriza stabi­lirea preţurilor la nivelul întregului lanţ de aprovizionare cu alimente. A­cesta va avea drept obiectiv să deter­mine cetăţenii bulgari să fie în centrul acţiunilor de controlare a preţurilor.

„Am descoperit o diferenţă între preţurile de la producător, la retaileri şi rafturile magazinelor. Iar diferen­ţele se ridică la 20%, 30%, sau chiar mai mult“, a declarat Donev, adău­gând că guvernul său va căuta să ob­ţină „rezultate reale“ în restrângerea preţurilor alimentelor.

Acesta a subliniat că toate insti­tuţiile financiare din Bulgaria au ana­lizat preţurile bunurilor şi serviciilor.

„Nu vom interveni pe piaţa li­beră, dar nu vom tolera o creştere nejustificată a preţurilor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare“, a arătat premierul bulgar, scrie Novinite.

Potrivit acestuia, practicile co­mer­ciale incorecte vor fi dezvăluite, astfel încât consumatorii să ştie unde se produc distorsiunile de preţuri.

Controalele vor viza nu numai producătorii bulgari şi nu numai pre­ţurile şi formarea acestora va fi mo­nitorizată zilnic, ci şi profiturile comercianţilor.

Un website urmează să fie creat, unde oamenii se vor putea informa cu privire la ce măsuri se iau în a­ceastă privinţă.

De la începutul războiului din Ucraina, preţurile alimentelor de bază au crescut cu peste 50%. În Bulgaria, deşi unele alimente, ca untul, uleiul, brânza, laptele şi ouăle, erau deja mai scumpe în această ţară decât în alte ţări bogate ale Europei.

Iar, în pofida ieftinirii recente a energiei, preţurile alimentelor nu dau semne că ar scădea, notează Euractiv.

Toate statele est-europene se confruntă cu o explozie a preţurilor la aproape orice. În acest context, Ungaria, care are una dintre cele mai puternice inflaţii din UE, a lansat la rândul său mai multe anchete privi­toare la preţuri în mai multe sectoa­re. Anchetele au şi rol de avertisment pentru comercianţi.

De când actualul val de inflaţie s-a abătut asupra Europei, autoritatea antritrust din Ungaria (GVH) a lansat o serie de anchete pe pieţe precum cea a materialelor de construcţii pentru a vedea dacă scumpirile sunt exagerate din cauza unor practici ilegale. Primele pieţe vizate au fost cea a cărămizilor şi a lemnului.

La începutul acestui an, GVH a anunţat lansarea unei anchete accelerate privitoare la piaţa produselor lactate pentru a determina dacă restricţii sau distorsiuni contribuie la creşterea preţurilor. Aceasta după ce GVH anunţase o anchetă legată de practicile de pricing ale retailerilor alimentari.

În Polonia, operatorul transportului public din oraşul Wroclaw a cerut autorităţii antitrust locale să lanseze o anchetă privitoare la gigantul de stat din sectorul petrolier Orlen, acesta fiind acuzat că împinge preţurile în sus la carburanţi, potrivit Notes from Poland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO