Business Internaţional

Preturile materiilor prime afecteaza Germania

21.06.2006, 18:18 15

Cresterea preturilor de productie din Germania, cea mai importanta economie din Europa, a inregistrat luna trecuta cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani, din cauza costurilor la energie, scrie Bloomberg.
Bunurile precum masele plastice sau consumabilele pentru imprimanta au crescut cu 6,2% in mai fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu cresterea de 6,1% inregistrata in aprilie, potrivit statisticilor prezentate de Biroul Federal de Statistica. Aceasta valoare reprezinta un maxim din iunie 1982.
Cresterea cu 13% a pretului la petrol a majorat costurile companiilor, sporind totodata ingrijorarile Bancii Centrale Europene ca din cauza preturilor mai mari la bunurile de consum, muncitorii ar putea solicita cresteri salariale. Axel Weber, membru in consiliul BCE, a declarat ca inflatia in zona euro este deocamdata "peste nivelurile tolerabile", reprezentand un semnal clar pentru cresteri ale dobanzii de referinta.
Potrivit biroului de statistica, preturile la energie au crescut cu 19% fata de anul precedent, barilul de petrol ajungand la un pret de 69,10 dolari, dupa nivelul record de 75,35 dolari atins pe 21 aprilie. In afara energiei, preturile la bunurile de consum au crescut cu 0,4% fata de aprilie si cu 2,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
BCE spera sa mentina inflatia sub nivelul de doua procente pe termen mediu.
Oficialii SGL Carbon, cel mai mare producator mondial de componente din carbon si grafit, au declarat ca vor majora preturile la electrozi din grafit cu cel putin 10% in anul 2007.
Preturile la plumb si zinc au crescut cu 82% fata de anul trecut, metalele pretioase scumpindu-se cu 66%, iar aluminiul cu 18%, potrivit biroului de statistica.
Camera Deputatilor din Germania a aprobat luna trecuta planul cancelarului Angela Merkel de a majora taxa pe valoarea adaugata de la 16% la 19% incepand cu 1 ianuarie 2007. Miscarea a provocat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica sa diminueze estimarile facute pentru cresterea economica a Germaniei in 2007, de la 1,7% la 1,6%.
Cresterea TVA va adauga 0,3% la rata inflatiei din zona euro si 1,4% la inflatia din Germania, care va ajunge la 2,5%. Totodata, cresterea economica a Germaniei pentru anul viitor este estimata acum la 1%, fata de 1,75% prognozat inaintea majorarii TVA, a declarat Weber.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO