Business Internaţional

Principalele prototipuri de trenuri europene de mare viteza merg in directii diferite

27.09.2004, 00:00 110



Sa calatoresti pe cel mai nou drum feroviar de mare viteza din Germania care leaga Frankfurt de Koln este o experienta impresionanta. Trenurile ICE-3 accelereaza rapid la viteze de pana la 330 km/h, ruland comfortabil pe ruta lansata in decembrie 2002, scrie Financial Times.



Nu este mai putin impresionanta calatoria pe cele mai noi sine frantuzesti de mare viteza, numite Ligne a Grande Vitesse Mediteranee.



Deutsche Bahn, compania feroviara detinuta de statul german, SNCF, omologul francez si furnizorii trenurilor respective au pareri diferite in legatura cu viitorul feroviar al Europei. Discutiile sunt incinse in prezent deoarece comenzi substantiale de trenuri vor fi lansate in acest deceniu in contextul in care programul de dezvoltare a infrastructurii prevede dublarea retelei europene de transport la mare viteza.



Cei mai mari cumparatori de trenuri de mare viteza din Europa - Deutsche Bahn, SNCF si Trenitalia - incearca de doi ani sa ajunga la o intelegere asupra caracteristicilor noilor trenuri, astfel incat sa se poata plasa comenzi de un singur tip, sub numele de High-Speed Train Europe.



Totusi, proiectul pare ca a inaintat foarte putin datorita legaturilor companiilor feroviare nationale cu furnizorii traditionali.



Deutsche Bahn, Siemens si Bombardier, constructorii ICE-3, insista ca viitorul ar trebui sa apartina propriului prototip. Ultima generatie, a treia, este de nerecunoscut in comparatie cu ICE-1, introdus in '92.



SNCF-ul francez si Alstom, constructorul TGV (lansat in '81), au ca argument pretul mai mic al produsului lor.



Argumentele celor doua companii au implicatii globale deoarece TGV-ul si ICE-ul sunt principalii competitori ai produsului japonez Shinkansen - sau trenul glont .



Totusi operatorii europeni pot spune pe buna dreptate ca necesitatile lor diferite presupun achizitionarea de trenuri diferite.



TGV-ul este proiectat sa acopere distante mari la viteze inalte, fara opriri , deoarece traverseaza de obicei mari zone nepopulate din centrul Frantei.



Echipamentul de tractiune consta din doua locomotive, cate una la fiecare capat al trenului. Acest aranjament face trenul mai simplu si contribuie la protejarea pasagerilor in cazul unui accident dar sacrifica atat spatiul disponibil cat si performanta deoarece puterea si greutatea sunt concentrate la capete.



Alstom va introduce totusi puterea distribuita de-a lungul trenului in noul AGV, (Automatrice a Grande Vitesse) care se proiecteaza in prezent in Cehia.



Tehnologia TGV a fost adaptata cu succes pentru trenurile Eurostar, pe rute intre Londra, Paris si Bruxelles.



60 de trenuri TGV Duplex (cu punte dubla) ale Alstom sunt in prezent in constructie la uzina Aytre de langa La Rochelle, pe tarmul Atlanticului. Compania spera ca SNCF isi va manifesta dorinta pentru inca 22 de trenuri.



"Se mentine numarul personalului la bordul trenului, cantitatea de energie folosita este aproape aceeasi iar costul de operare este similar", spune Sol-Rolland, vice presedinte la Alstom.



Cu toate acestea, Deutsche Bahn impune o tehnologie mai avansata. Trenul ICE-3 foloseste puterea distribuita pentru imbunatatirea distributiei de greutate, a acceleratiei si a franarii si pentru crearea de spatiu suplimentar pentru pasageri. Fara aceste caracteristici, trenul nu ar fi atins niciodata maximul sau de viteza pe linii precum Frankfurt-Koln, neuniforme si cu multe statii pe parcurs, a afirmat Wolfgang Tolsner, director executiv al Bombardier Transportation, constructorul celei mai mari parti din ICE-3.



Totusi, deoarece foloseste o tehnologie mai noua si mai putin testata, increderea in ICE-3 tinde sa fie putin mai mica decat in echivalentul sau TGV.



Desi ambele tehnologii au avantaje si dezavantaje, companiile feroviare nationale nu sunt deschise spre schimbare.



Recent, s-a ajuns la o intelegere conform careia necesitatile nationale pot fi adaugate la caracteristicile trenurilor.



In viitor, doar comanda italiana ar putea diferi substantial de trenul actual ETR-500 al Trenitalia construit de AnsaldoBreda, care foloseste locomotive. Probabil italienii vor trece la puterea distribuita. Aproape sigur, SNCF va comanda in continuare trenuri cu punte dubla similare TGV-ului Duplex, in timp ce Deutsch Bahn va opta pentru mostenitorii lui ICE-3.





 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO