Business Internaţional

Probleme în economia egipteană: Lira s-a prăbuşit cu aproape 40% după o liberalizare forţată a cursului de schimb. Miza este accesarea unui împrumut de 10 miliarde de dolari din partea FMI

Probleme în economia egipteană: Lira s-a prăbuşit cu...

Autor: Valeriu Dănilă

06.03.2024, 16:27 221

Lira egipteană a scăzut până la un nivel record deoarece guvernul a eliminat toate restricţiile asupra monedei şi a trecut la un sistem flexibil al cursului de schimb pentru a putea debloca un împrumut de 10 miliarde din partea FMI, scrie FT.

Liberalizarea cursului de schimb a fost una din condiţiile esenţiale pentru ca ţara să poată accesa un împrumut din partea FMI, pe măsură ce Egiptul se confruntă cu una dintre cele mai dure crize economice din ultimele decenii.

Cursul lirei a fost menţinut la 31 de unităţi pentru un dolar timp de un an, perioadă în care banca centrală aproape că a golit rezervele valutare internaţionale.

Cu o inflaţie de aproape 30% în ianuarie, autorităţile egiptene s-au temut că dezvalorizarea monedei naţionale va pune o presiune suplimentară asupra gospodăriilor.

O investiţie recentă în valoare de 35 de miliarde de dolari din partea ADQ, un fond de investiţii din Abu Dhabi, a permis guvernului să prevină prăbuşirea monedei după liberalizare.

Miercuri la prânz erau necesare 50 de lire egiptene pentru a putea cumpăra un dolar, o scădere de aproximativ 40%, înregistrând totodată şi un nou minim istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO