Business Internaţional

Producătorii de litiu spun că nu există suficiente mine pentru a face posibilă tranziţia verde. „Există o mare diferenţă dintre litiul care iese din pământ şi cel care este necesar într-o baterie”

Producătorii de litiu spun că nu există suficiente...

Autor: Valeriu Dănilă

23.06.2023, 15:40 769

Producătorii de litiu sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că întârzierile în autorizarea minelor, lipsa de personal şi inflaţia le pot împiedica capacitatea de a furniza suficient material pentru bateriile necesare electrificării, scrie Reuters.

Cândva un material de nişă folosit în principal în ceramică şi produse farmaceutice, litiul este acum unul dintre cele mai căutate metale din lume, având în vedere planurile de trece la vehicule electrice. În joc este ritmul cu care acestea din urmă o să înlocuiască maşinile clasice bazate pe combustie.

Anul trecut, în lume funcţionau 45 de mine de litiu, 11 fiind aşteptate să se deschidă anul acesta şi şapte anul viitor, potrivit Fastmarkets. Acest ritm este mult sub ceea ce consultanţii spun că este necesar pentru a asigura o aprovizionare globală adecvată.

Chiar dacă se construiesc mai multe mine de litiu, nu există suficiente facilităţi pentru a produce tipuri specializate de metal pentru baterii. Producătorii de automobile ar putea fi forţaţi să accepte litiu de calitate inferioară, ceea ce scade autonomia bateriei unui vehicul electric.

„Există o mare diferenţă dintre litiul care iese din pământ şi cel care este necesar într-o baterie”, a spus Sarah Maryssael, reprezentantă a Livent, furnizor pentru Tesla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO