Business Internaţional

Profit de 472 mil. $ pentru noii proprietari ai Rompetrol

18.09.2007, 16:56 10

Compania petroliera de stat KazMunaiGaz E&P a raportat pentru primul semestru un profit net in urcare cu 15,7%, la 58,1 miliarde de teng (472 de milioane de dolari), si cresterea productiei de petrol in urma preluarii unei companii locale.
Compania, care a preluat in luna august 75% din actiunile grupului Rompetrol detinut de Dinu Patriciu, a produs in primul semestru 4,9 milioane de tone de titei, cu 288.000 de tone mai mult fata de perioada similara a anului 2006.
"Cresterea a fost determinata in primul rand de achizitia, in aprilie, a 50% din compania locala Kazgermunai", anunta compania.
KazMunaiGaz a cumparat, compania Kazgermunai, care ocupa locul opt in randul producatorilor de petrol si gaze din Kazahstan. Kazgermunai a obtinut anul trecut o productie de titei de trei milioane de tone, iar la sfarsitul lunii septembrie 2006 detinea rezerve petroliere de 40,7 mil. tone.
KazMunaiGaz a anuntat ca a furnizat pe piata 4,8 milioane de tone de petrol, excluzand productia Kazgermunai, dintre care a exportat 3,7 milioane de tone, cu 13,1% mai mult decat in primul semestru din 2006.
"Avansul semnificativ al exporturilor s-a datorat reducerii temporare a ofertei pe piata locala. Previzionam ca aceasta situatie nu se va mentine in a doua jumatate a acestui an", se arata intr-un comunicat al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO